Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výskyt barev v rámci vrhu

11. 11. 2007

Vhdným pářením můžeme ovlivnit barvy u štěňat téměř v 70%. Musíme ovšem počítat s tím, že se ve vrhu projeví i barvy prarodičů a někdy i praprarodičů. Proto bychom měli znát i barvy předků své feny a jejího ženicha.

Barvy černá a zlatá s maskou jsou silně dominantní, na druhém místě je žíhavost. Pak jsou ostatní barvy a naopak barva domino je recesivní (ustupující). Pokud nemají oba rodiče některého předka této barvy, domino se nenarodí.

Kryjeme - li zlatou fenu s maskou, světlým, krémovým nebo bílým psem, nebo naopak, bude ve vrhu 3/4 štěňat zlatých s maskou a 1 - 2 krémová. Kryjeme - li barevnou fenu barevným psem (jiné barvy než zlatá s maskou a černá), přičemž jejich předci byli také barevní, nikdy nedostaneme zlaté štěně s maskou.

Chceme - li získat sytě zlatá až červená štěňata, spárujeme rodiče oba zlaté barvy, jejich odchovy kryjeme opět zlatými jedinci, trvá to poněkud déle, ale tím se zlatá barva vylepšuje až do červena.

Všímáme si také černé masky a jejího rozsahu až za oči. Čím větší a výraznější maska, tím lépe. Neměli bychom krýt jedince, z nichž jedem je sice zlatý, ale bez masky nebo má masku jen lehce naznačenou. Ta se pak u štěňat ztrácí a bledne.

Měli bychom se také vyvarovat krýt fenu bílou nebo krémovou psem stejné barvy, zvláště má - li některý z partnerů stejně zbarvené rodiče. Dostaneme sice efektně bílá štěňata, ale s růžovými nosy a světlýma očima.

Kryjeme - li psem domino tmavou fenu (černou, černostříbrnou, žíhanou, zlatou s maskou atd.), zvláště, nemá - li mezi předky domino, všechna štěňata budou v barvě matky. Je - li ale tato feny světlá (bílá, krémová), máme naději na nějaké štěně domino, protože světlá barva domino vytahuje. Zvláště, má - li feny mezi předky také barvu domino, může se štěňat této barvy narodit víc a některá velmi výrazně zbarvená.

Toto jsou jen základní pravidla. Chov barevných afgánů poskytuje nejen radost a velký výběr barev, ale i očekávání a napětí, zda se opravdu narodí taková štěňata, jaká jsme si přáli nebo naplánovali.

Pěva Havlíčková

http://www.bila-ami.estranky.cz/clanky/afgansky-chrt/vyskyt-barev-ve-vrhu