Jdi na obsah Jdi na menu
 


Určení barvy štěňátek afgánů

11. 11. 2007

Jak správně určit barvy

Kdo se zabývá chovem afgánů jiné barvy než zlaté s maskou, tzv. barevných afgánů, zná a pokaždé znovu prožívá napětí, jaké barvy budou mít budoucí štěňata. Háček je v tom, že téměř 90% štěňat do dospělosti úplně změní barvu. Proto se stává, že když takový jedinec jde na bonitaci, má úplně jinou barvu než jaká je uvedena v průkazu původu. Až po delších zkušenostech se dá předem určit budoucí barva dospělého afgána, ovšem chce to také snažit se vidět své odchovy v dospělosti.

U čerstvě narozených štěňat je znát pouze světlá nebo tmavá barva. Kolem 10. - 14. dne lze rozeznat, je - li štěně jednobarevné. Kolem třetího týdne vyrůstá podsada, podle které již můžeme určit i jinou barvu než zlatou a černou. Základní pravidlo ale je, že štěňata všech barev vysvětlávají, kromě černé. Ta zůstává stále černá, popřípadě mají bílou náprsenku nebo bílý flíček na prsou. Píšeme je: Černá, bílý znak.

Černostříbrná štěňata se také dají určit brzo po narození. Od černých se liší tím, že mají pod ocáskemstříbrný trojúhelník, někdy nmají stříbrné vnitřní plochy nožiček a pod tlamičkou na hrdle. Někdy bývají tato štěňata dlouho černá, ale po konečné výměně srsti (okolo dvou let) jim srst zestříbrní tak, že vypadají jako stříbrná liška, někdy i světleji.

U klasických zlatých afgánů s maskou je to také jednoduché. Jsou - li štěňata tmavá červenohnědá, popřípadě s černým odstínem na hřbetě, budou červená s maskou nebo sytě zlatá s maskou.

Jsou - li štěňata už při narození zlatá, budou v dospělosti písková s maskou. Velmi světlí afgáni, tzv. slonová kost až do mléčné, ale s černou maskou, se rodí téměř černí. Od čistě černých nebo černostříbrných je rozeznáme tak, že mají po celém těle stříbřitý až zlatostříbřitý nádech, který je zvlášť dobře patrný, otáčíme - li štěně opatrně pod světlem. V sedmém týdnu jsou tato štěňatavlkošedá jako štěňata německých ovčáků a kolem osmého týdne začínají rychle vysvětlávat. Už ve třech týdnech jsou světlá jako smetana, jen sytě černá maska jim zůstává. Tuto barvu píšeme jako béžová, černá maska nebo smetanová, černá maska.

Štěně, které se narodí bílé nebo krémové, takové zůstane i v dospělosti. Píšeme barvu, která se jeví, tedy bílá nebo krémová. Jestliže se narodí štěně oranžové barvy (jako přezrálá meruňka), v dospělosti bude mít oranžový hřbet, srst na uších a obličej. Dlouhá srst na bocích a na nohou (závěsy) bude mít sytě krémovou barvu s nádechem do oranžova. Tuto barvu píšeme jako oranž.

Obrazek

Stejně dobře se určují barvy tzv. black and tan (černá s pálením). Štěně je sice černé, ale má do poloviny hnědé nožičky, hnědý trojúhelník pod ocáskem, dvě hnědé skvrny na hrudi zepředu, hnědé hrdlo, hnědé skvrny na lících a hnědé tečky nad očima. Velmi často mívají velkou bílou náprsenku. Pokud je hnědá barva hodně tmavá, v dospělosti bude červenozlatá - píšeme černá s pálením. Je - li barva znaku zlatá, v dospělosti bude světlezlatá - píšeme černá, zlaté znaky. Tato barva je velmi efektivní a vzácná, snad ještě víc než domino.

Žíhaná štěňata se také žíhaná rodí. Pruhy jsou na sebe ale silně natlačeny, takže štěně vypadá spíš jako mramorové.

Pokud je základ barvy červenohnědý, píšeme barvu zlatá, černě žíhaná. Jestli je ale základ černý a sem tam zlatý pruh, bude to černá, zlatě žíhaná. Máme ještě třetí druh žíhanců a to je tzv. oyster. Je to krémová, modře žíhaná a bílá, modře nebo černě žíhaná. I tato poslední barva je vzácná. Oyster štěňata jsou po narození tmavá, tmavě šedostříbrná s hustým černým žíháním. Většinou má tato barva znatelný světlezlatý nádech. V takové případě píšeme krémová, šedě žíhaná. V řídkém případě jsou čistě stříbrná se světlejší spodinou těla, barva postupně vysvětlá a píšeme ji jako bílá, modře nebo černě žíhaná - podle sytosti barvy pruhu. Jestliže ale stříbrně žíhané štěně namá světlu spodinu těla, je všude stejně zbarveno, pak bude barva uvedena jako stříbrná, černě žíhaná popřípadě modrostříbrná.

Někdy se narodí štěně, které má barvu hodně tmavošedou. Jestliže je takto zbarveno po celém těle, v dospělosti bude šedomodré. Jestliže má spodinu těla světlou a má stříbrný nádech, píšeme modrostříbrná. Při rozeznávání těchto barev si pomáháme tím, že ve 3. - 4. týdnu věku rozhrneme štěněti srst na hřbetě, bocích a na krku a usuzujeme podle barvy podsady. Pokud má tmavé štěně podsadu šedou až světle šedou, bude modrostříbrné až šedostříbrné.

Nyní se dostáváme k barvě domino. Základním pravidlem u této barvy je, že musí mít dvě kontrastní barvy, tedy bílá a černá, bílá a modrá, světle zlatá a černá (klasické domino) nebo sytě zlatá s tmavší hnědou (jako mléčná čokoláda), tzv.plavé domino. Nikdy tón v tónu - tedy jako světlešedá s tmavošedou, atd. Proto se barvě říká domino, jsou to dvě rozdílné barvy. Další pravidlo je, že obličej musí být celý v té světlé barvě. Tmavý trojúhelník končí špičkou uprostřed hlavy nad očima. Pokud černá pokračuje dál, je celý hřbet nosu černý, černé jsou i líce až k tlamičce a černá barva z krku pokračuje i na hruď a k náprsence, pak už to  není domino, ale černá s bílými znaky.

Všechny barevné rázy domina hodně vysvětlávají, protože tmavou barvou jsou zbarveny pouze pesíky a jak se prodlužuje podsada, která je světlá, barva vysvětlává.

Nejvzáćnější je modrobílé domino. Dlouhé závěsy jsou bílé až jemně do béžova (slonová kost) a základní barva je modrá (asi jako modrá doga). Mohou se vyskytnout světlejší oči a nos. Štěňata se rodí černobílá, ale brzy dostávají i šedomodrý nádech. Kolem 3. týdne mají velmi světlou podsadu po celém těle a koncem 7. - 8. týdne začínají modrat.

Černobílé domino je barva od štěněcího věku neměnná, ale bílé závěsy musejí být opravdu bílé nebo jako slonová kost. Jestliže i v 8. týdnu při rozhrnutí srsti na hřbetě zůstává podsada černá, můžeme psát černobílé domino.

Štěňata barvy klasického domina se roí černobílá, ale kolem 10. dne věku dostane barva nažloutlý až zlatý nádech, který je čím dál sytější. Tato zlatá barva má ale úplně jiný odstín než barva u zlatých afgánů s maskou. U zlatých fgánů je zlatá, trochu do červena, ale u domin je hodně světlá. Černá barva na hřbetě v dospělosti prorůstá světle hnědou podsadou, ale pesíky stále zůstávají černé, zrovna tak jako trojúhelník na hlavě. Efektní je černé orámování očí. Tato barva se píše jedním slovem - domino.

Plavé domino je při narození stejné jako klasické, ale zhruba kolem 6. týdne začíná základní barva hnědnout až do barvy mléčné čokolády a zlaté závěsy mají v dospělosti oranžový odstín.

Jsou také domina žíhaná, kdy je hřbet, krk a obličej žíhaný a světlé závěsy. Většinou jsou tmavošedé pruhy na šdokrémovém základu, více nebo méně do zlatova. V řidším případě jsou černé pruhy na modrostříbrném základu a závěsy modrostříbrné. V prvním případě jsou štěňata řídce žíhaná jen na svrchní polovině těla, nohy a obličej jsou zlaté, píšeme žíhané domino. V sruhém případě je to stejné, ale nohy a obličej jsou modrošedé, píšeme - modrostříbrné žíhané domino. V obou případech musí být závěsy bez žíhání, buď béžové až zlaté, nebo stříbrně bílé až hodně světlešedé s modrým nádechem.

A ještě jedno rozlišení, jestliže se narodí štěně tmavě zlaté, ale bez masky, píšeme - krémová nebo oranž protože štěňata bez masky vysvětlávají do této barvy.

Pěva Havlíčková


Poznámka: Barva modrá se píše jen tehdy, má - li štěně břidlicový nos. Barva hnědá se píše jen tehdy, má - li štěně knědý nos. Barva oranž se píše jen tehdy, je - li předpoklad, že štěně bude mít v dospělosti hnědá záda a srst barvy pomeranče. Oyster je v překladu barva ústřicová. Ústřice je zbarvena špinavě bíle, jelikož se skládá ze šupinek, které mají tmavší okraj. Štěně by se muselo narodit kropenaté, takže barvy připomíná bedlu jedlou. U nás se toto označení nepoužívá, je to převzatý výraz od chovatelů koček.

Milada Lančová
článek převzat: http://www.bila-ami.estranky.cz/clanky/afgansky-chrt/urcovani-barev-stenat-afganu