Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropský styl úpravy afgána

5. 8. 2008

Evropský styl úpravy afgána

Doporučuje se vyzkoušet v zimním období, abychom "kadeřnické umění" zvládli před výstavní sezónou.

1) Hlava

Psům - samcům, kteří mají pod spodní čelistí 2 prameny delších černých chlupů (tzv. bradku), tyto chlupy necháme. Ostatní srst na hlavě - na lících, štěněcí vousy na bocích horní části tlamy, ostříháme nůžkami, nejlépe Hauptnerkami, aby nenarušila tvar a eleganci hlavy. Také spodní čelist zespodu ostříháme celou až ke krku a asi 3 - 4cm na krku do rozevřeného V.

2) Krk

Svrchu a na bocích ostříháme stejnými nůžkami nebo strojkem nakrátko (tzv. na mech). Spodek necháme osrstěný.

3) Uši

Těsně za ušima a pod ušima vystříháme. Uši lépe přilehnou k hlavě a hlava je tak štíhlejší. Velmi osrstěný afgán, neupravený, působí těžkopádně, medvědovitě a neelegantně. Upravíme-li krk a hlavu, krk se opticky prodlouží, lépe vynikne i hlava a vyniknou i bohaté závěsy na bocích, bohatě osrstěné nohy a bačkory.

4) Náprsenka

Nůžkami sestříháváme konečky chlupů shora dolů. Nahoře více, směrem k hrudi méně a méně, aby přechod mezi krkem a náprsenkou nebyl znát.

5) Sedlo

Sedlo modelujeme podobně jako krk, hauptnerkami nebo strojkem do přirozeného tvaru (ne jako podle pravítka). Lopatky necháme osrstěné až nahoru. Pokud je sedlo vylínalé samo od sebe (feny a některý typ psů), nestříháme, ale zkrátíme trimovákem. Přechod mezi sedlem a závěsy jemně modelujeme nůžkami shora dolů, aby přechod nebyl příliš znatelný. Zkrácením srsti na sedle vynikne hřbetní linie.

6) Ocas

Pokračováním této linie je i upravený ocas. Seřezáváme srst svrchu a na bocích. Na spodní straně necháváme jen řídké třásně, u konečníku delší, směrem ke konci ocasu kratší a kratší. Na špičce ocasu ponecháme 1 - 2cm dlouhou srst, aby lépe vynikl kroužek.

Některým afgánům srst brzy doroste a tak je potřeba tuto úpravu během sezóny několikrát obnovovat.

Zpracovala Pěva Havlíčková, ChS "z Allahovy země"

zdroj: http://www.bila-ami.estranky.cz/clanky/afgansky-chrt/evropsky-styl-upravy-afgana