Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za plotem

11. 8. 2009

"Za plotem"

Dnešní příspěvek do rubriky "Z mého života" jsem pojmenovala "Za plotem". Jediné, co mě na zahradě odděluje od možnosti utéct, je plot. Ne, že by se asi nedal přeskočit, do teď mě to nenapadlo vyzkoušet. Petra by teď doplnila následující větu "Na to rychle zapomeň". Na zahradě je mi dobře a nemám důvod někam utíkat.

V naší chatové osadě žije spousta zvířátek............sojky, které nám sedávají na hrušce, na poli se prohánějí zajíci a bažanti. U sousedů se potuluje ježek, který někdy zabloudí pod chatu, kterou obývá Petřina mamina. To se ho pak snažím najít. Do této chvílie bez úspěchu. Na druhou stranu, co bych s tou divnou, pichlavou a zablešenou koulí dělala. Nesmím zapomenout na dvě křepelky, kterým přezdíváme "kamarádky".

Obrazek

V neposlední řadě za plotem chodí lidé a psi na procházky. Moje maličkost se pak projevuje jako správný hlídač. Štěkám jako o život. Hlasitě dávám najevo, že je za plotem ruch. Ruch způsobují i auta, traktor nebo terénní čtyřkolka, která se po cestě prohání, jako by se nechumelilo. V době sklizně zase štěkám na kombajn. Je velký a hodně hlučný.  

Protože jsem víceméně pes zahradní, Petřina maminka je ráda, že se umím ozvat. Upozorním tak na vše, co se za plotem hýbe. Na človíky, které znám a patří do mé smečky, neštěkám. Přívítám se s nimi, opackuji je a jdu si po svých. Většinou zalezu někam do stínu a pozoruji, co Ti dvojnožky a dvojnožkové dělají. Nejčastěji skočí u hrnku kafe a klábosí o......pro mě nepodstatných věcech.

Obrazek

Ale běda, jak mi někdo z rodiny odchází pryč. To umím štěkat jako o život, abych je přivolala zpět. I usedavě kňourat. Svým kňouráním jsem před časem překvapila i Petřinu maminku. Jakmile někdo z nich odejde na pochůzku, zalehnu těsně k plotu a hlídám, dokud se nevrátí. Když už se na mě nemůže Petřina maminka dívat, zaženeme mě na do chaty, kde se stočím na posteli do klubíčka usnu. Opačným extrémem je, jakmile je ten dotyčný zpět na zahradě. To umím ztropit takový cirkus, že ............majitelé afgánů vědí. Petra z toho občas mívá svou bílou bundu řádně poťapkanou.