Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oblastní výstava Kačina

Oblastní výstava Kačina

Regional Dog Show Kačina

 

  • datum konání: 26.5.2018
  • místo konání: Zámek Kačina, Kutná Hora
  • kruh: 1
  • rozhodčí: Redlicki Miroslaw (PL)

 

O výstavách na zámku Kačina jsem slyšela „skoro“ legendy. Nádherné prostředí zámku a hlavně zámeckého parku. V časech dávno minulých se na Kačině pořádali výstavy afghánských chrtů pořádané Afgán Klubem.

Přála jsem si aspoň jednou si na Kačině vystavovat.

Moje přání se mi splnilo díky Hance Hrčiakové, která OV Kačina hlásila, aby se její mladá fena, Grace Urby Decoroso, zase o maličko vyvystavovala.

Caterham byl přihlášený a já se v Litoměřicích dozvěděla, že se tam ještě potkáme dalšími číňánky.

Na výstavu jsem se upřímně těšila. Caterham byl sice ráno zase otrávený jako švábík, ale postupem času se jeho nálada lepšila.

Počasí slibovalo sluneční den. Protože jsem byla čerstvě po dobrání ATB, raději jsem si vzala dlouhé nohavice a halenku, abych měla záda v teple. Dle charakteru počasí bych bývala byla v teple, i kdybych vystavovala v šatech.  Sluníčko pařilo až nepříjemně.

Musím se přiznat, že tak zmatenou výstavu jsem ještě nezažila.

Kruhy byly umístěny na sluníčku, schovat se dalo leda pod stromy, ale ty zase byly dál od kruhů.

Dle rozpisu před námi mělo jít hodně plemen, naštěstí pořadatele napadlo dát při posuzování číňánky na začátek.

Když jsem se podívala do katalogu, kdo je s námi v šampionech, zjistila jsem, že jsme ve stejné třídě dva …………hairless Mango Landkris a jeho maličkost powder puff Grand Ch. Caterham Shahrastani. Stejné to bylo i ve třídě mladých fen.

Vedoucí našeho kruhu byl velmi příjemný a hlavně moudrý pán, který naše vysvětlení pochopil. Čínské chocholaté psy posuzoval polský rozhodčí Riedlicky. V Polsku je běžné, že se posuzují variety hairless i powder puff dohromdady. V České republice se však obě variety plemene, posuzují zvlášť.

Pan rozhodčí Riedlicky  je velmi příjemný starý pán. Ke psům laskavý. Přestože Polák, skvěle rozumí česky, takže si člověk i pokecá. Posudek však diktoval ve své rodné řeči. Caterham stál na stole jako krásně, jen ten jeho otrávený výraz mluvil za vše. Paní zapisovatelka z něj měla legraci.

Caterham není moc trávníkový. Vždycky ho při výstavě zajímá v trávě všechno okolo, než já na konci vodítka. Jeho předvedení také podle toho vypadalo.

Oblastního vítěze získal zaslouženě Mango Landkris.

Grace se venku krásně předvádí, získala tak Vítěze třídy mladých.

Bohužel ani za Vítěze třídy, ani za Oblastního vítěze žádná medailička, žádný pohárek. Hodnoty tohoto typu se na této výstavě jaksi nenosí.

Raritou je, že na této výstavě nejsou ani závěrečné soutěže, tak typické pro mnoho výstav těchto typů.

Ze zámku Kačina jsme odjížděli někdy kolem poledního. S Hankou jsme se chtěly projít po parku, ale bylo takové vedro, že i Grace a Caterham, chtěli do svých přepravek a měli vedra plné tlapky.

Doma jsme byli s Caterhamem opravdu brzy. Odpoledne jsme oba proleželi v posteli.

Zcela upřímně a bez mučení se přiznám. Na výstavu na Kačinu už více ne……. Pro mě je to výstava ve stylu „jednou a dost“