Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká národní výstava psů Mladá Boleslav 2016

Česká národní výstava psů Mladá Boleslav 2016

 

  • datum konání: 17.7.2016
  • místo konání: Mladá Boleslav, Krásná louka
  • hala/kruh: A/5
  • rozhodčí: Alena Košťálová (CZ)

 

Znáte ten pocit, že nemáte svůj osud plně v rukách? Jako by ho řídil někdo jiný a tahal za nitky. Po zkušenosti léta 2016, kdy bylo doslova a do písmene v Mladé Boleslavi na padnutí, jsem hodně přemýšlela, že Českou národní výstavu psů vynechám.  Když chcete pobavit boha, řekněte mu jaké máte plány.

Českou národní výstavu psů jsem nakonec přihlásila. Mé rozhodnutí velmi ovlivnila paní rozhodčí, která byla pro plemeno Čínský chocholatý pes delegována. Tou rozhodčí byla paní Alena Košťálová. Caterhama naposledy posuzovala při jeho první výstavě v Příbrami 2014. Dva roky ho neviděla a tak jsem byla zvědavá, jaký posudek dostaneme. Caterham byl nahlášení ve třídě šampionů.

10.7.2016 jsme konečně přestali nosit botičku, abychom chránili Caterhamovu pravou zadní nožičku zotavující se ze zapíchnuté travní osiny. Jeho srst díky nutným antibiotikům dostala opravdu citelný zásah. Týden před výstavou jsem Caterhamovi objednala novou kosmetiku. Protože jsem ji nemohla vyzkoušet, od 9.7.2016 nám netekla teplá voda, bylo koupání den před výstavou riskem. Říkala jsem si, že srst nemůže být horší než v současné kosmetice. Po třech hodinách práce jsem byla velmi překvapená. Výsledek byl ohromující.  Nožičky jsme mu nestříhala. Nechala jsem afgánčí bačkůrky, abychom aspoň trošku zamaskovali, že máme ostříhané chlupy na zadní pravé nožičce.

Ráno nás Lída Faktorová vyzvedla na Chodově a vyrazily směr Mladá Boleslav. Posádku tvořili dva Afgháni. Dnes už veterán Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země a nová naděje CHS z Allahovy země Relativity Rey de Reyes  a můj maličký čínský chocholatý psík CH. Caterham Shahrastani. Cestou nám místy pršelo a my si s Lídou přály, aby v Mladé Boleslavy nepršelo. Jak už víte, vystavy v Mladé Boleslavy se konají buď za vedra nebo za deště. Není nic mezi tím.

Ch. Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi

13708225_1211340385566400_7599382561574624460_o.jpg

Kruh Afghánů byl umístěný pod stanem hned vedle hlavního vstupu, kruh Čínských chocholatých psů v jediné kryté hale, která v Mladé Boleslavy je.  Odnesla jsem Caterhama do haly. Vytáhla jsem ho z přepravky s tím, že ho ještě vyvenčím. Ráno jsme venčili už ve čtyři hodiny. Caterham čuchnul k asfaltu a najednou zpátky do bedýnky. Ani z té mokré travičky nebyl dvakrát odvaz.

V kruhu ráno běhal velmi nadšeně a to nejen se mnou, ale i paní Horkou, chovatelkou CHS z Jestřebího panství. V duchu jsem doufala, že by to dnes mohlo být v pohodě.

Před posuzování Číňánků jsme se zastavila ještě za Lídou u kruhu Afghánů. A nestačila jsem koukat kolik nových nadějí se pro výstavní kruhy narodilo. Odchovy CHS Doveny, odchovy CHS van de Robega a i chovatelská stanice ze Zličínských luk představila své nové výstavní naděje.  Mrzelo mě, že nemohu sledovat dění v kruhu. S Caterhamem to prostě nejde. Caterham je šílený závisláček a dokáže ječet na půl výstaviště, kde mám paničku. Těším se, že budu mít příležitost a budu moci jet na výstavu i bez Caterhama a zase chvíli strávit u Afghánů. Mám ale pocit, že co mám Caterhama, stala jsem se neviditelnou součástí světa mého milovaného plemene. Ne nadarmo se říká, sejde z očí, sejde z mysli.

Paní rozhodčí Alena Košťálová posuzovala klidným tempem, ale pečlivě. Z pejsků i z majitelů se snažila vymáčknout to nejlepší. Po dlouhé době jsem viděla vyhrát i čisté naháčky oproti středním nebo silným mezitypům. Tito pejskové jsou možná líbivější na pohled pro jejich bohatou srst na hlavičce, nožičkách a ocásku. Paní Košťálová dá hodně na pohyb a tak se hodně běhalo a běhání se opravovalo, pokud se pohyb nepodařil dát na „první dobrou“.  Po dlouhé době jsme si užívala koukáním do kruhu  foťák jsem držela spíš sporadicky. V jednu chvíli jsem si říkala, že já si vůl kupovala tu zrcadlovku. Na druhou stranu jsem za ní ráda.

Když byly posouzeni naháčci, na řadu přišli chlupáčci. Caterham byl ve třídě šampionů s pejskem Lenky ButtovéLopourové Bellagio Clary Aldrigen. Belíšek krásně běhal, krásně stál na stole a skoro ho nezajímalo, co se děje v koberci.

Caterham šel do kruhu docela v klidu, žádné velké nadšení z něj však nečišelo. Říkala jsem si,  že bychom toho první CACe v šampionech mohli zkusit uběhat. Hned při prvním pohybu v kruhu s Belíškem jsem věděla, že asi ne. Caterham zabořil čumáček do do země, musela jsem popotáhnout vodítko,  aby trošku vnímal, že tam taky jsem. Paní Košťálová to okomentovala slovy, že mu nic nedopřeji, že bych měla pochopit, že psí zprávičky jsou důležité. Ani při pohybu tam a zpět po koberci to nebyla žádná sláva. Na stole stál Caterham jako přibitý.

CH. Caterham Shahrastani během pobytu v kruhu

13737532_1211340505566388_8527249439616977912_o.jpg

Paní Košťálová se mě ptala,  zda má psát posudek, byla jsem zmatená a odpověděla jsem , že ani ano. Posudek dostal Caterham krásný, tak jako vždycky. Zatím jsme se proporčně podle posudků  nezměnili, má je stále vyrovnané. Jediné co nám je kazí, je předvedení. To je záležitostí paničky. A i když se panička snaží být v klidu a užívat si to, někde pořád dělá chybu………………..že bych to odkoukala od soudruhů z NDR? Nejvíce mě rozesmála poznámka v posudku, že má Caterham velmi tvrdohlavou povahu. Tvrdohlavý je opravdu dost. Už delší dobu na něm pozoruji, že přejímá Bonní afgánčí rysy. Afghánovi, když se něco nechce, tak se mu to prostě nechce.

Belíšek odešel z kruhu s V1, CAC a Caterham s V2. r. CAC. Opět jsme utekli našemu prvnímu VD. Jednou to jistě přijde. J

BOS získala nahatá fena Melayora Molosos Gratzi v handlingu Martina Bastla a majetku Ornelly Catullo, BOB pak nahatý pejsek Be My Dog´s Megabugs.

Pro někoho by z mého pohledu mohlo zdát o neúspěšnou výstavu, ale já jsem spokojená. Výstava nebyla pro letošek v plánu a nebýt paní Košťálové, byl by Caterham celý víkend doma.

Měla jsem radost, že jsem se viděla s lidičkama, které mám ráda, kteří mě hodně podporují a pomáhají mi z Caterhama udělat krásného číňánka. Přesvědčila jsem se, že lidičky, které jsem považovala za přátele, přáteli nejsou. Smutné to zjištění.

Velkou radost jsme měla ze setkání s naší chovatelkou paní Danielou Vincovou. Dlouhé dva roky jsme se u kruhu neviděli. Sestra Cortina „Růženka“ Shahrastani dospěla ve velkou slečnu. Je stále nádherná jako když byla štěňátko.

Cortina "Růženka" Shahrastani, maj. Dana Vincová

13731020_1211340375566401_1585686552907625117_o.jpg

Růžence se v hale moc nelíbilo a ocásek nosila částečně schovaný, ač se paní chovatelka snažila, bylo z toho hodnocení VD.

Přesto rodinné setkání bylo fajné. S Růženkou vzniklo spoustu pěkných fotografií. Je úžasné se dívat, jak se Caterhama a Růženka změnili. Poslední společné fotky mají ze své první výstavy v Příbrami.

Cortina "Růženka", Caterham "Kameron" Shahrastani se svou chovatelkou Danou Vincovou

13707808_1211340938899678_2496413979101891485_n.jpg

Po posouzení jsme se s Caterhamem šli ukázat paní Kubů, jak zafungovala nová kosmetika. Paní Kubů byla spokojená. Slíbila jsem jí, že koupání budeme dokumentovat. Snad změny budou vidět. Bonnince jsem koupila u KW gumičky, zásoby se nebezpečně ztenčili.

Lída se svým veteránem Ich.Multi Ch. Yasani Iramem získala Best of Veterán a čekala na závěrečné soutěže. BOB získal mladý pes Vincenzo Nibali Gandamak Evy Rambouskové.

Odpoledne pomalu utíkalo a nás už čekaly jen závěrečné soutěže.

Ich. Multi Ch. Yasani Iram získal v soutěži o Nejlepšího veterána výstavy titul Veterán Best in Show. Krásný výsledek, krásné zakončení dnešního dne. Řekla bych, že Yasíkovi naprošlo štěstí. Pro jeho majitelku Lídu Faktorovou to bylo velmi nečekané vítězství. Dá se říci, že Lída se v závěrečných soutěžích řídila heslem Julia Cesara "Přišla, viděla, zvítězila".  Prostě nepřemýšlet o tom, co se děje. Vždy tajně doufáte, že se ta bedna v závěrečných soutěžích povede, ale když na ní stojíte, je to pocit k nezaplacení. Nemusí se totiž více opakovat.

V1, Best of Veterán, Best in Show Veterán - Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, maj. Lída Faktorová, chovatelka Pěva Havlíčková

13730785_10208967008466307_4954056375411791868_o.jpg

Lída i já jsme odjížděli domů plné pozitivních ale i negativních zážitků. Některých těžko pochopitelných. Cestou nás provázelo docela slušné počasí.

S Caterhamem jsme vystoupili na Černém Mostě, zašli navštívit moji maminku a sestřičku Martinku. Martinka měla svátek, tak alespoň symbolicky popřát. Oslavu  jsme naplánovali za týden na sobotu. Přidáme se i my  s Martinem. Našemu manželství bude 12 let, pomalu leze do puberty.

Nechci psát, co bude za rok, protože to nevím. Přestávám plánovat. Výstava v Mladé Boleslavi je naše oblíbená a já budu doufat, že budeme mít zase dobrý důvod se zúčastnit.