Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravskoslezská národní výstava 2014

Moravskoslezská národní výstava psů 2014

Moravskoslezská Natinal Dog Show 2014

 

  • datum konání: 28.9.2014
  • místo konání: areál TJ Favorit Brno (vstup 4 a 5)
  • kruh:1
  • rozhodčí: Otakar Vondrouš (ČCHP)
  • rozhodčí: Michaela Pavlásková (SK) pro plemeno Afghánský chrt

 

Co předcházelo výstavě: Přihlásit Caterhama "Kamerona" Shahrastani na Moravskoslezskou národní výstavu jsem chtěla jako přípravu na Evropskou výstavu v Brně, která se koná v termínu 23. - 26.10.2014 v halách BVV. Měla to být první premiéra v hale. Úplnou premiéru jsme si s Caterhamem dobyli už v srpnu na KV Kladno a druhou na MVP Mladá Boleslav. Kdybych četla pořádně propozice, věděla bych, že se místo konání změnilo a Velodrom TJ Favorit, možná bych tuto výstavu ani nehlásila. Na to abych si doma výstavy v Brně "vyhádala" si vždycky nějaký důvod najdu.

Do Brna jsem měla vézt Caterhama v jeho cestovnímn batohu. Náš milý prcíček Caterham s batohem udělal krátký proces. Po skoro čtyřech měsích vytrhl zip a prokousal se ochrannou síťkou. Batoh tedy nepoužitelný (opravovat ho se cenově nevyplatí).

Mě nastal krušný čas, neboť bylo potřeba narychlo sehnat jiný bezpečný dopravní prostředek pro Caterhama. Konečně tedy došlo na již v minulých týdnech avizovanou přepravku. Hodně jsem řešila její funkčnost, ale i vnitřní rozměry, aby měl Caterham co možná "nejlepší" pohodlý, aby měla přepravka dané velikosti kolečka a případně madlo.

Jediná přepravka, které tyto požadavky splňovala je typ: Plastová přepravka KIM 60. Jediný parametr, který nesplňuje je vhodnost k letecké přepravě. U nás se však žádný let v dohledné době nečeká.
Dva dny sezení u PC, doufání, že přijde včas, aby si na ní Caterham aspoň trochu zvyknul. Musím říci, že z ní není 2x nadšený, ale vydrží v ní a ani se moc nevzteká. Hlavně, když má "svou člověčí maminku" na dohled.

V sobotu před výstavou jsme se s Caterhamem vydali na výlet přes celou Prahu za Eliškou Havránkouvou a její fenečkou Afghánského chrta Wionnou R. Čínské Hedvábí. S Eliškou jsme se domluvily, že Caterhama oholíme a Wionnka bude mít na chvilku psí společnost. Musím říci, že si Caterhamem padli do tlapky a docela se i vyřádili. Sousedi tak museli chvíli snést přátelské poštěkávání a podupávání. 

Fan Fell Walk On The Moon, maj. Pavla Poláková

2014_moravskoslezska-nv_fan-fell-walk-on-the-moon.jpg

Odpoledne jsme pak strávili na Proseku s Bonninkou. Prosek každoročně hostí Svatováclavskou pouť. Pro nás rodinná záležitost. Na pouť jsme vyrazili i Caterhamem. Vždycky jsem říkala, že lidi nemají rozum, když tam tahají malá psí plemena. No a my musíme udělat tu stejnou blbost. Caterham tak chvíli trávil na svých nožkách, chvíli se nosil v náruči. Vzhledem k tomu, že již nabral na 6 kg, docela se pronesl. Večer ho pak ještě čekalo koupání. Musím ho moc pochválit, protože ve vaně opravdu statečně držel. Za to při fénování s ním šili všichni čerti a dával ji jasně najevo, že toho má za celý den opravdu plné tlapky. Moc toho nenaspal, neboť všechno petrchtoval a pořád ve střehu, abych mu někam nezmizela.

Moje dojmy:  Obvykle na výstavu do Brna vstávám opravdu velmi brzy, cca o čtvrt na čtyři. Tentokrát jsme si mohli dopřát luxusu a vstávat až o půl páté. Rychle jsme dobalila maličkosti. Vyvenčila Caterhama a dofénovala tlapičky (budu mu muset spíchnout botičky, ale netuším jak). Honem do sebe něco kopla ke snídani. V 5,28 hod jsme už nasedali do autobusu č. 177 směr Ládví. Tam jsme čekali na Pavlu Polákovou se kterou jsme na výstavu do Brna jeli. Cesta nám utekla povídáním. Caterham byl moc hodný, stejně jako Bennetka a Werdi.

 Do Brna jsme dorazili něco před dávatou hodinou. Zaparkovat už pomalu nebylo kde. Parkovací prostory před Velodromem TJ Favorit opravdu nejsou přizpůsobeny konání výstavy psů. Abych řekla pravdu, tak se mi tam vůbec nelíbilo. Kruhy malé, skoro nulové místo na venčení. Kruh č. 1, kde byli posuzování Čínští chocholatí, byl studený, mokrý, o trávníku se mluvit moc nedalo. Poprat jsme se s tím museli. Naopak kruh Afghánů byl umístněn na slunci, a okolo kruhu žádný stín. Pod střechou na dráze byly rozmístěny stánky. Celkově se tam špatně chodilo. O dostupnosti toalet ani nemluvě.

Nás s Caterhamem jsem zpočátku ubytovala u kruhu Afghánů. Měla jsme "docela radost", že před Čínskými chocholatými bylo ještě něco přes 30 psů a já tak v klidu mohla odfotit Afghány. Kdybych to nestíhala, moc by mě to mrzelo. Ač mám Caterhama, Afgháni zůstanou navždy moje psí životní láska. Bude-li jen trochu možné, rozhodně focení u Afghánů nevynechám.
Setkání s přáteli, kteří mě mezi sebe přijali i bez toho, abych jim v kruhu byla konkurencí, vždy zahřeje u srdce a dobije mi baterie. Fotografie jsou pak jen malým poděkováním.

 Barcelona Queen Sarah Fareh, maj. Petra Meszová, foto slouží jako vstup do fotogalerie

2014_moravskoslezska-nv_barcelona-queen-sarah-fareh.jpg

Afghány měl posuzovat slovinský rozhodčí pan Sinko. Na poslední chvíli ho musela zastoupit paní Michaela Pavlásková (SK). Ke kruhu jsem šla až ve chvíli, kdy už byla posouzena mezitřída psů. Od třídy otevřené jsme se už naplno věnovala focení. Rozhodla jsem se, že to nebudu přehánět, že udělám každému jen několik fotografií. Jen u Hassan Du Jegdaleka a Tiny Turner Gandamak jsme se trošku rozfotila. Víceméně si konečně výstavy užívám i jinak než jen skrze hledáček fotoaparátu. 

K Afghánům se plně vrátím za necelý měsíc, kdy se bude na BVV konat Národní výstava psů při Evropské výstavě a pak samotná Evropská výstava psů. Jeden den se mnou půjde na čumendu Caterhamu. Ráda bych ho seznámila s hlukem haly  materiálem podlahy. O víkendu se budeme na BVV prohánět mi dva.

Paní Pavlásková posuzovala v rychlém sledu, svá rozhodnutí zdůvodnila. Jak jsme později z různých reakcí vyčetla, pro některé ne uplně jasně.
Třída otevřená byla hojně zastoupena, ale pořád to není nic proti EDS, kde se nám přestaví rekordní počet na poměry ČR a to 20 zástupců, nebo má se představit. Uvídme, jaká bude realita.

Na výstavě se po velmi dlouhé době předvedl Fan-Fell Walk On The Moon v majetku Pavly Polákové. Pejskovi doma říkají Werdi a musím říci, že mu výstavní přestávka opravdu prospěla, hodně se od poslední výstavy změnil. Ve své třídě získal CAC a čekalo ho běhání o Národního vítěze. Ve třídě šampiónů získal CAC Hassan Du Jegdalek Ivy Toulové. Někde v duchu se začala řešit otázka, do se stane, jestli Hasan Du Jegdalek získá titul Národní vítěz a to samé se povede i Tině Turner Gandamak. To před námi byla ještě dlouhá cesta.

O Národního vítěze si zaběhali Benjamin Diamond Sarah Fareh Lídy Pavlíkové (handler Linda Hodová), Fan-Fell Walk On The Monn Pavly Polákové a Hassan Du Jegdalek Ivy Toulové. Paní rozhodčí se dlouho rozhodovala mezi Werdim a Henrýskem. Díky tomu jsme měli možnost v kruhu vidět, jak se běhá v páru. To moc často v kruhu nevídáme. O pověstný chlup nad Werdim zvítězil Henry, přestože podle paní rozhodčí by si titul Národní vítěz zasloužili oba dva.

Ve třídě veteránů se nám přestavil Marcus Aurelius Gandamak Marcelky Malíkové. Ostřílený výstavní matedor, úžasný pes a pozdější BIS Veterán výstavy.

Psi posouzeni, feny do kruhu.

Ve třídě dorostu se nám ukázala fenečka White Infinity´s Fergie Zuzany a Terezky Kavalových. Úžasná fenečka a nová výstavní naděje. Barcelona byla ve třídě sama, hodnocení V1, CAC. Tina byla ve třídě šampiónů s Benetou Loving Gaze Pavly Polákové. S Alex Matelovou jí to moc krásně běhá a holky jsou sehraná dvojice. Tentokrát to však na Tinu Gandamak nestačilo a tak Tina odešla s hodnocením V1, CAC a čekal ji běh o Národní vtězku.

Titul Národní vítězka si odnesla Tina Turner Gandamak..........a bylo tu dilema, kdo půjde s Hassanem Du Jegdalek do kruhu.
 

Výsledky Afghánský chrt

 

Třída Hodnocení Pes/fena Majitel
psi - štěňat  VN1  Baggio ze Středu světa  Věra Helísková
psi - dorostu  VŃ1  Unkas Gandamak Slovakia  Marcela Malíková
psi - mezitřída  V2, r. CAC  Alejandro Doozy  Halmazňová Pavlína
psi -mezitřída  V1, CAC  Benjamin Diamond Sara Fareh  Lída Pavlíková
psi - mezitřída  V3  Copper Criston Čínské Hedvábí  Vera Holubová
psi - otevřená  V2, r. CAC  Achiles ze Středu světa  Věra Helísková
psi - otevřená  V4  Agard Dinar Čebuko  Lenka Bučková
psi - otevřená  V3  Buhaysah Juwel von Persien  Kupčíková Ivana
psi - otevřená  V  Champion ze Zličínských luk  Vera Holubová
psi - otevřená  V1, CAC  Fan-Fell Walk On The Moon  Pavla Poláková
psi - otevřená  absence  Hudson z Netluckých pastvin  Jaroslav Čabla
psi - otevřená  absence  Viking Čínské Hedvábí  Vera Holubová
psi - vítězpů  V2, r. CAC  Amadeus King Sarah Fareh  Lída Pavlíková
psi - vítězů  V1, CAC, CAC CMKU, Národní vítěz  Hassan Du Jegdalek  Iva Toulová
psi - veteránů  V1, Best of Veterán  Marcus Aurelius Gandamak Slovakia  Marcela Malíková
feny - dorostu  VN1  White Infinity´s Ferige  Zuzana Kavalová
feny - mladých absence  Cedilha Super Natural  Pavla Poláková
feny - mezitřída  V1, CAC  Barcelona Queen Sarah Fareh  Petra Meszová
feny - mezitřída  absence  Helga Sunward  Iveta Knotková
feny - otevřená  absence  Zimrida z Allahovy země  Neznalová Monika
feny - vítězů  absence  Athena Sarah Fareh  Jaroslav Čabla
feny.- vítězů  V2, r. CAC  Benetta Loving Gaze  Pavla Poláková
feny.- vítězů  absence  Natalie Wood Gandamak Slovakia  Zuzana Kavalová
feny.- vítězů  absence  Calamus Not Be Coopid  Kateřina Moňaková
feny.- vítězů  V1, CAC, CAC ČMKU, Národní vítězka, BIG 4  Tina Turner Gandamak Slovakia  Iva Toulová
feny - veteránů  absence  Catalina Santa z Netluckých pastvin  Pilařová Lucie

zdroj: www.intercanis.cz

Závěr posuzování afghánů uzavírala hádanka, kdo získá Best of Breed tedy BOB. O BOB šel Národní vítěz Hassan Du Jegdalek v handlingu Terezky Kavalové, Národní vítězka Tina Turner Gandamak s Ivou Toulovou a Nejlepší veterán Marcus Aurelius Gandamak s Marcelou Malíkovou. Všichni jsme čekali alespoň jedno kolo v pohybu, ale měli jsme smůlu. Titul Best of Breed paní Pavlásková zadala Tině Turner Gandamak.

V tu chvíli mě napadlo, že se historie tak trošku opakuje. Před dvěma lety, skoro na den, jen o kousek vedle v halách BVV získali titul Národní vítězové stejní psy, stejné majitelky. Jen handleři byli jiní. Tinu tehdy vedla Iva Toulová, Henryho její manžel Honza. Tentokrát Honzu zastoupila k Henrymu Terezka Kavalová.
V roce 2012 si Tina v závěrečnách soutěžích odnesla res BIG, nyní BIG 4.

Focení u kruhu Aghánů jsme si nesmírně užila. Nejen proto, že se Ivě podařil zopakovat úspěch z před dvou let, ale i proto že já se u kruhu Afghánů cítím opravdu dobře, víceméně jsem měla malé vánoce. Viděla jsme se s přáteli, v kruhu běhali úžasní psi. Každý pes, který se na výstavě předvede je něčím výjmečný, úžasný, ale záleží jen na rozhodčím, jak ho vidí on a jakou známku a pořadí mu zadá. Někteří pro šampionáty musí uzrát a do staršího výstavního věku zrají jak víno.

Jediné, co trošku celkový dojem kazilo, že někteří vystavovatelé a jejich psí svěřenci nemohli přijet. Počet předvedených psů se tak ztenčil oproti psům přihlášeným.

Národní vítězové: Tina Turner Gandamak Slovakia a Hassan Du Jegdalek, oba v majetku Ivy Toulové

2014_moravskoslezska-nv_narodni-vitezove_4.jpg

Afgháni posouzeni, odfoceni. Rychle jsme nás s Caterhamem, který zatím trpělivě čekal v přepravce, až já se u kruhu Afghánů vyřádím s foťákem, přestěhovala k tomu hnusnému studenému kruhu, kde jsme měli být posouzeni. Caterhama jsem už česala na přepravce. Že by z toho byl Caterham dvakrát odvázaný, to se říci nedalo. Každopádně pan Otakar Vondrouš, který ČCHP posuzoval, posuzoval docela rychle. Než jsem se stihla rozkoukat, šli jsem s Caterhamem do kruhu. Opět jsme byli v konkurenci, tentokrát dvou psů. 

 

Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi

2014_moravskoslezska-narodni-vystava_caterham-shahrastani_na-stole_web.jpg

Musím moc poděkovat Lídě Křížové, která mě hodně v kruhu podržela. Caterham na stole krásně stál, jen panička mu to trochu kazila, protože ho blbě postavila. Jak jsme pravák neumím se koordinovat na levou ruku. Musím to více trénovat. Pořád se máme co učit. Caterham běhá krásně, jen já si pocitově připadám dost těžkopádně. Ukazovat zoubky a nechat si sahnout an varlátka mu problém nedělá. 

Koukat na to, co handleři dělají skrze fotoaparát a pak to předvést sám, je hodně velký rozdíl. Rozdíl i mezi dlouholetými handlery a nováčky (jako jsem já). Co víc, uvědomit si, co všechno se má v kruhu udělat, jaký je "sled" činností (variabilní), neudělat fauxpas a svému psíkovi to nekazit, je hodně těžké. Na druhou stranu vystavování musí být zábava pro vás a hlavně pro psa. Jeden neúspěch člověka nemůže odradit

Za krásné fotečka bych ráda poděkovala Monice Bejčkové a Nadě Hässlerové. Budeme mít s Caterhamem zase další vzpomínku na společně strávený čas.
 

Výsledky Čínský chocholatý pes

 

Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi

2014_moravskoslezska-narodni-vystava_caterham-shahrastani_v-pohybu_web.jpg

U kruh ČCHP jsme opravdu strávila jen ten čas, kdy jsme byli posuzováni. Caterhama opět čekalo stěhování zpět ke kruhu
Afghánů. Slíbila jsem, že tam strávíme dobu, než s Pavlou Polákovou pojedeme domů. S ČCHP si čas opět vynahradím o víkendu 25. - 26.10.2014, kdy nás čeká Národní výstava při EDS a samotná Evropská výstava psů.

Cesta domů utekla stejně pohodově jako cesta do Brna. Caterham byl po víkendu hodně unavený. Na následující týden jsme mu s Martinem naplánovali odpočinek. V sobotu Caterhama čeká Oblastní výstava na Džbánu.

Uvidíme, co bude za rok, zda se opět sejdeme na Moravskoslezské národní výstavě........ať už s fotoaparátem v ruce nebo s Caterhamem ve výstavním kruhu. To už bude  brouček Kamíček v mezitřídě.

 

Náhledy fotografií ze složky Moravskoslezská národní výstava Brno_2014