Jdi na obsah Jdi na menu
 


World Dog Show FCI 2013 _ Budapešť (HU)

World Dog Show 2013 - Budapest (Hungary)

  • datum konání: 16. - 19.05.2013
  • místo konání: Budapešť, Maďarsko
  • posuzování Afghánů: 19.05.2013,
  • rozhodčí. Psi + BOB: Frank T. Sabella (USA), Feny: Rafael de Santiago (PR)
  • kruh: 50 - psi/51 -feny
  • hala: A
  • web: http://www.wds2013.hu/index.php/en/

 

hungexpo-1024.jpg

foto zdroj: http://www.wds2013.hu/index.php/en/

 

Co předcházelo výstavě: Jet na Světovou výstavu psů jsem si přála už v roce 2011, která se konala v Paříži. Bohužel pro spoustu překážek, hlavně pracovního charakteru se nezdařilo. Podobně jsem překážky řešila při WDS v Salcburku r. 2012.........Budapešť už jsem si nechtěla nechat ujít.

Dovolenou jsem měla zamluvenou na termín konání WDS 2013 už v prosinci 2012. Doslova jsem ukecala kolegyňku, zda by mohla rozpis dovolený na r. 2013 udělat ještě než odejdu na vánoční dovolenou. Byla velmi vstřícná a já si tak mohla napsat včas požadovaný termín a být v klidu......teď ještě, aby se všechno sešlo jak má.

Čas pomalu ubýhal k 18. květnu 2013. Ráno toho dne jsme vyrazily směr Budapešť.... kdo, to ještě chvíli nechám zahaleno tajemstvím. Po listopadové MVP v Praze jsem věděla, že bez pořádného fotoaparátu n WDS odjet nemůžu. Začalo velké vybírání, velké porady. Nakonec jsem neposlechla nikoho z mých dobrých rádců a fotoaparát zakoupila. Na pořízení zkušebních fotografií jsem měla cca 2 dny. V neděli byl fotoaparát přesně pět dní...........jak focení na WDS dopadlo, to uvidíte za malou chvíli.

Přes všechno pracovní i soukromé vytížení tu najednou byla sobota 18.5.2013 a můj odjezd na WDS do Budapešti. Mnoho měsíců dopředu jsme se s Lídou Faktorou domluvili, že pokud pojede s Yasanim, že bych jim dělala společnost a také fotografa. Ani jedna z nás tou dobou netušila, že nakonec pojedeme v pěti.........Lída, Yasík a mé kmotřenky Chablis (Karakush Water into Wine) a Jezzy (Jezabella ze Zličínských luk) a moje maličkost.

Rozhodly jsme se vzhledem ke všem okolnostem vyrazit o den dřív, abychom všichni nabraly na neděli sílu, hlavně aby si Yasík s holkma odpočinuli před vlastní výstavou.

Ranní vstávání proběhlo celkem v poklidu. Ráno kazilo jen počasí. Vyrážela jsem za deště. V 6,15 mi jel vlak do Benešova, kde už na mě Lída a celá hafí smečka čekala. Čekalo na nás 529 km. Za Benešovem na nás už čekala Carol Kabantsov se svou fenečkou Hayah "Suzi" z Netluckých pastivn..............Hurá a všichni můžeme vyrazit směr Budapešť. Čím více jsme se blížili k jihu, tím krásnější počasí bylo. Chvílemi až nesnesitelné vedro. 

Za Brnem jsem stavěli na krátké venčení. Je to poslední benzinová pumpa firmy SHELL, kde je možné natankovat ještě za českou korunu............u hranic už žádná další bezinová pumba není........další tankování je možné až na Slovensku, ale za EURA.

Na hranicích se Slovenskem jsme koupili dálniční známku, 10denní stojí 10 EURO, 13,5 EURO pak Maďarská dálniční známka. Už jen projet Bratislavu a vydat se směr Budapešť.

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, budoucí výstavní naděje Jezabella ze Zličínských luk (oyster fena) a Karakush Water into Wine (apricot fena)  - majitel Lída Faktorová

 yas_jezzy_chablis_wds_2013_hotel-achat.jpg

 Do hotelu jsme přijali cca kolem 13,30. Hotel Achát (www.budapest.achat-hotels.com) se nachází přímo na hlavní ulici, cca 10 minut od metra, červená trasa. Parkování je možné na venkovním parkovišti (omezený počet míst, nebo v garážích (za poplatek). Hotelové pokoje jsou skromně zařízené. V hotelu je možné se ubytovat se psem (poplatek je 10 euro, kauce pak 50 euro). Hotel je necelé 3 km do Výstaviště HUNGEXPO.

 Co je velká nevýhoda tohoto hotelu, že kolem nejsou dostatečné travnaté plochy na venčení psů a okolí hotelu je dost hlučné (velké množství aut a hustá tramvajová doprava). Hotel má sice venkovní terasu, ale na tu a do restaurace se psem nesmíte.

 Ubytovaly jsme se a během chvíle holky odpladly a spaly. Yasík tak polehával a po očku pozoroval dění kolem sebe.

Původně jsem nezamýšlela, že bych se šla do města podívat, ale nakonec došlo i na krátkou večerní procházku. Budapešť je krásné město, ale musíte mít dosta času, abyste si ho mohli prohlédnout. V případě velkého vedra, nebo věku psa se do města ani jít nedá, protože by to bylo pro hafíky dost náročné. Ten malý kousek, co jsem měla možnost si projít, tak ani pro hafíky nebylo, protože místy to vypadlo jako jedno velké staveniště. NO a když máte druhý den takovou důležitou výstavu jako je WDS, není ani možné se se psy projít do města. Víte jak by vydali. 

Karakush Water into Wine a Jezabella ze Zličínských luk (moje krásné kmotřenky) 

chablis-a-jezzy_wds_2013_budapest.jpg

Moje dojmy: Světová výstava psů......to je mezi kynology velký pojem, neboť z hlediska vystavování se jedná o jednu z nejprestižnějších výstav na světě. O možnosti získat titul Světového vítěze mladých, dospělých a veteránů pro svého psa (svou CHS) sní mnoho majitelů a chovatelů. Ne každému se však poštěstí uspět a tento titul získat.....Ale vzdát se tohoto krásného snu by byla škoda.

Ráno jsme vstávaly opravdu brzy, neboť po zkušenosti z EDS 2008 - Evropská výstava  (povídání ZDE), kterou též hostila Budapešť, si nikdo nechtěl zopakovat mnohahodinové stání v koloně.

 K výstavišti jsem dorazily hodně s přestihem, brána se otvírala v 6hodin, jak stálo na vstupním listu. Vybalili jsme všechny potřebné věci, které jsme mohly dopoledne potřebovat a vydaly se směrem hala "A".K hale "A" se dostanete přes vjezd č. III.Hala ještě zela prázdnotou, což ovšem neznamenalo, že by se pomalu nezačala plnit vystavovateli.

Zabraly jsem strategické místo u kruhu "50", kde měl Frank T. Sabella z USA posuzovat psi. Feny byly pouzovány v kruhu č. 51, hned naproti (posuzoval Rafael de Santiago PR).
 
Před samotným posuzováním jsme vzali Jezzy a Chablis do kruhu, aby se seznámily s tím divným zeleným po kterém měly běhat. Proběhla jsem se s nimi i já. Asi jsem vypadaly dost komicky. Bohužel fotku z toho nemáme......ale zůstala mi vzpomínka s nimi v kruhu aspoň v tato. Díky Lído.
 
Karakush Water into Wine a Jezabella ze Zličínských luk a moje maličkost

chablis-a-jezzy_wds_2013_budapest_2.jpg

  Posuzování evropských Afghánů americkým rozhodčím bývá vždy velmi zajímavé. Co projde u jednoho, nemusí projít u druhého. Vzpomínám si na pouzování na WDS v Bratislavě v r. 2009, kde psi též posuzoval americký rozhodčí, povídání najdete ZDE.Byla jsem moc ráda, že mi po dvou letech, kdy jsem si WDS v Praříži skoro obrečela, WDS v Budapešti vyšla.
 
Moc jsem si přála vidět Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak Slovakia (první držitelku titulu Americký šampión CHS Gandmak v historii, bohužel jsem se zasekla u šampiónů psů a Oudry v akci neviděla).
 
Plně mi to však vynahradil Martial Robin s jeho mladou fenečkou jméno doplním. Jestli se ptáte, kdo je Martial Robin, pak je to jeden z nejuspěšnějších chovatelů ve Francii a v Evropě. Jeho odchovy posbíraly mnoho evropských titulů, včetně Světového nebo Evropského vítěze. CHS Menuel Galopin se letos podařil další husarský kousek. Po mnoha letech získal odchov z této CHS BOB mezi Afghány. Vše v handlingu samotného Martiala Robina.
 
Vidět Martiala Robina při předvední je skutečný zážitek. Neznám nikoho, kdo by byl alespoň z poloviny jako ON. Máte z něho pocit, že on je v kruhu jen tak mimochodem, že vlastně o nic nejde. Vzájemné souznění jeho osoby se psem/fenou v jeho handlingu je zvlášním poutem dvou bytostí, které není na první pohled vidět, ale je tam (viz foto níže). Martialovo malířské umění je též známé po celém světě. Kdo jednou viděl jeho obraz, musí být naprosto unešen, neboť pes na obraze ja natolik živý, že nechybí moc a vyskočil by z obrazu. Zadívejte se do očí malovaného zvířete a najdete v nich cosi nevyřčeného, cosi živého.
 
Martial Robin, při čekání na posouzení

wds_martial-robin_cekani-na-posouzeni.jpg

Martial Robin, vystavovatel a jeho svěřenkyně v pohybu, úžasný soulad (na co oba asi myslí)

foto slouží jako  vstup do fotogaleriewds_martial-robin.jpg

 Na WDS, EDS, Crufts můžete potkat psy, vidět profesionální předvedení, úpravu psů tak, jak je nemáte možnost v České republice zažít. I proto jsem moc ráda, když se mi poštěstí zúčastnit se, byť jako fotograf těchto výstav...............teď je mým snem Crufts. Doufám, že budu mít štěstí a do Birminghamu se podívám.

Příští rok máme EDS - Euro Dog Show 2014 (Evropská výstava psů) v Brně. Doufejme, že po zveřejnění propozic pro EDS přijedou i zahraniční účastníci ze západní Evropy, nejen Ti z Evropy východní.Zajímavější však bude asi Národní výstava při EDS 2014
 
Posuzuzování v obou kruzích probíhalo na můj vkus rychle. Kruh byl prostorný, proto bylo možné u psů i fen rozvinout plně pohy a ukázat, co v nich je. Občas to někomu podklouzlo, ale spíš vyjmečně.V kruhu fen s začalo posuzovat v 10 hodin, v kruhu psů asi 20 minut později............Konec všecho posuzování byl něco po 13 hodině včetně vyhlášení BOS, BOB, BOV, BOJ, Best Minor Puppy, Best Puppy. Tedy nejlepší vystavovatelé jednotlivých tříd.
 
třída: Minor Puppy 
  • Karakush Water into Wine (CHS Karakush, chovatel/breeder Helen a Le Gibson, maj. Lída Faktorová)  - Velmi nadějná 2
  • Jezabella ze Zličínských luk (CHS ze Zličínských luk, chovatel/breeder Alice a František Boučkovi, maj. Lída Faktorová) - Velmi nadějná 3
  • Jenatte ze Zličínských luk  (CHS ze Zličínských luk, chovatel/breeder Alice a František Boučkovi, maj. Alice Boučková ml.) 
  • Jour and Night ze Zličínských luk  (CHS ze Zličínských luk, chovatel/breeder Alice a František Boučkovi, maj. Ivana Pavlovská)
 Janatte z Zličínských luk (maj. Alice Boučková ml.)

wds_2013_jenatte-ze-zlicinskych-luk.jpg

 Jestli vám přijde, že jsem toho moc nenapsala, ono ani není co. Člověk se hlavně soustředil na fotografování a tak nějak sledování, co se kde děje. Jak už jsem zmínila, musela jsem si vybrat, kterou třídu zrovna budu fofit. Tzn. není možné být všude. Jediná možnost je, že se domluvíte a jeden bude fotit psy a druhý feny. Když už přišla řeč na fotografování, tak jsem ho dle svého názoru (nebudu se chválit) zvládla celkem obstojně. Zjistila jsem, že zvládnout fotoaparát, který jsem měla s sebou, bude asi vyžadovat vysokou školu a pomoc od profesionálního fotografa.
 
Toliko stručného povídání. Měla bych vám asi sdělit, kdo všechno se to vlastně letos z Českých zástupců WDS účastnil.Představní vezmu asi od těch nejmladších (viz výše) k těm nejstarším. Nebudu mít všechny vypsané, čím se omlouvám, ale katalog si z hlavy nepamatuji bohužel.
 
Tř. fen   - mladých
  • White Infinity's Eternity (CHS White Infinity's, chovatel/breeder Csilla Bakos (HU), maj. Markéta Hartmanová)
Tř. psů - mladých
  • Amadeus King Sarah Fareh (CHS Sarah Fareh, chovatel/breeder manželé Čablovi, maj. Lída Pavlíková)
 
Tř. psů - pracovní 
  •  Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země (CHS Allahova země, chovatel/breeder Pěva Havlíčková/Lída Faktorová, maj. Lída Faktorová), V1, CAC

yasani-iram-z-allahovy-zeme_move_wds_2013_cac_working_class_4.jpg

 
Tř. feny - otevřená 
  • Tina Turner Gandamak Slovakia (CHS Gandamak, chovatel/breeder fam. Vojtek (SK), maj. Iva Toulová)
  • Tiffany Dupont Gandamak Slovakia (CHS Gandamak, chovatel/breeder fam. Vojtek (SK), maj. ing. Alena Mačíová)
  • Hayah z Netluckých pastvin (CHS Netlucké pastivny, chovatel/breeder Jana Němečková, maj. Carole Kabantsov)

BOB a BOS

 wds_bob_bos_2013.jpg

 Tř. psů - šampiónů 
  • Esprit z Netluckých pastivn (CHS Netlucké pastivny, chovatel/breeder Jana Němečková, maj. Jana Kabálová)
  • Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak ((CHS Gandamak, chovatel/breeder fam. Vojtek (SK), ing. Michal Klusoň)
 Best of Veteran and World Veteran Winner Korous Vitaspericolata

wds_2013_veteran_world_winner_korous_vitaspericolata.jpg

 
Tř. psů - veteráni
  • Bubu ze Zličínských luk (CHS ze Zličínských luk, chovatel/breeder Alice a František Boučkovi, maj. Alena Poulová)
  • Drahokam ze Zličínských luk (CHS ze Zličínských luk, chovatel/breeder Alice a František Boučkovi, maj. Ivana Pavlovská)

 BOB, World Winner Way UP Enuff ´z Enuff foto bude následovat

 wds_world_winner_2013_-enuff_z_enuff.jpg

Protože se letos WDS zúčastnilo mnoho českých zástupců, rozhodně Vás neochodím o jejich fotografie, alespoň nějaké. Pod povídáním najdete vlastní fotogalerii našich zástupců, zástupců zahraničních.

Velká fotogalerie pak bude jako vždy na www.ardeth.rajce.net

Světová výstava psů  v Budapešti za námi. Další WDS se bude konat v roce 2014 v Helsinkách (Finsko). Kdo budete mít dost odvahy, penízků určitě si nenechte výstavu tohoto charakteru ujít. Člověk se i pouhým příhlížením, může leccčemu přiučit´......nejen o handlingu ale i o úpravě a péči o srst svého výstavního šampióna.

 Kdybych měla na můj víkend shrnout......vlakem to začalo, vlakem to také skončilo. V neděli něco po osmé večerní  jsem byla doma. Unavená a plná dojmů. Sice jsem pak měla ještě volné pondělí, ale to jsem strávila jinak než nejsem zamýšlela (to jsem už nepatří)

Koho by zajímalo, kde že se v nejbližích letech koná Světová nebo Evropská výstava psů do r. 2016, mám pro vás malou nápovědu, viz zdroj: www.nahaci.cz

Světová výstava psů (World Dog Show)

  •  2014 Helsinky, Finsko, 8. - 10.08.2014, web
  • 2015 Milano, Itálie, 11. - 14.6.2015
  • 2016 Moskva, Rusko, 23. - 26.6.2016

Evropská výstava psů (Euro Dog Show)

  • 2013 Geneva, Švýcarsko, 30.08 - 01.09.2013, web
  • 2014 Brno, Česká republika. 23 - 26.10.2014, web
  • 2015 Lillestrom (Oslo) Norsko, 4. - 6.9.2015 web
  • 2016 Brusel, Belgie, 26. - 28.8.2016

 

Tak snad někdy zase na WDS (World dog Show anebo EDS (Euro Dog Show) naviděnou....třeba už ne jen jako fotograf.