Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní výstava Brno 2013_Afghánský chrt

Mezinárodní výstava Brno 2013_Intercanis

International Dog Show Brno 2013_Afghan Hound_Intercanis

  • datum konání: 30.6.2013 (NE)
  • místo konání: BVV, Brno
  • kruh/hala: 13/B
  • rozhodčí: Iveta Vojteková (SK)

 

Co předcházelo výstavě: Mezinárodní výstava Intercanis v Brně se podobně jako MVP Praha stává tradicí. Je-li to jen trošku možné, ráda se zúčastním s fotoaparátem v ruce. Jak už jsem psala mnohokrát. Já míním, život mění. Tahle větička v mém životě zaujala své místo a já s ní nějak nemůžu pohnout.

V pátek jsme přivezli domů Bonnie, abychom si jí užili, ale zároveň,abychom dali dopořádku její kožíšek. Nechci říkat, že to byla vyslovená katastrofa, nicméně procházka růžovou zahradou vypadá jinak. Bonnie mě ani nevítala, když jsem se vrátila večer z práce domů. Asi tušila, co s ní zamýšlím a trvalo jí dlouho, než mi dala pusinku. Noc proběhla stejně, jako vždy, když jí přivezeme domů. 

Sobotní ráno nám začalo už ve čtyři hodiny, kdy se Bonnie probudila s tím, že má nutnou potřebu vyprázdnit močový měchýř, vyběhly jsem spolu za barák a pak zase do postýlky. Myslela jsem, že si dáme ranní procházku, ale o tom nechtěla Bonnie ani slyšet. Dopoledne a pozdní odpoledne se neslo v duchu česání, což nebylo příjemné ani jedné zúčastněné straně. Kožíšek se podařilo zase na chvíli zachránit. Bonnie se mnou však celý večer nemluvila a vůbec jí nevadilo, že ponocuji. Za normálních běžných okolností by mě otravovala, ať koukám jít spát, že ona beze mne neusne. Mám obavu, že se začí dít, to čeho jsem se nejvíc obávala.....že si Bonnie náš byt a mne spojuje s tím ošklivým, čemu se říká česání a koupání v našem bytě. 

 V mezidobí měla Bonnie krásnou návštěvu. Moji maminku a sestru. Bonnie obě moc miluje. Vždy radostí píská, skáče a je nadšená. Holky spolu strávily úžasné odpoledne. V pozdním odpoledni jsem se pak vrátili k česání, jak jsem psala, viz řádky výše.

 Viking Čínské Hedvábí, maj. Vera Holubová (CZ)

ids_brno_2013_viking-cinske-hedvabi.jpg

 Moje dojmy: Kdo jezdí do Brna pravidelně ví, že se cestování bez ranního vstávání, brzkého rannío vstávání, bohužel neobejde. U mě to platí dvojnásobně. Obvykle do Brna jezdím autobusem, ale při rekonstrukci dálnice D1 jsem nechtěla riskovat, že začátek posuzování, který byl posunut z obvyklého času 9,30 na 9,00 hodin, nestihnu. A ještě jedna změna se letos udála na Intercanis 2013..............Skupina FCI X. byla přesunuta ze soboty na neděli.

Z Praha jsem vyrazila v 5,39 vlakem EC Avala............do Brna jsme dorazili v 8,19 hod. Tramavaj mi jela v 8,32 hod..................na Výstavišti jsem byla od 10 minut později. S tímhle typem cestování je to při začátku posuzování v 9hodin opravdu na tipťop...........a nikde se nic nesmí zaseknout.

Jak se psalo v propozicích, posuzovat se začalo opravdu v 9 hodin. Na této výstavě plemeno Afghánského chrta posuzovala paní Iveta Vojteková ze Slovenska. Paní Vojtekovou asi není třeba dlouze představovat.........sama dlouholetá chovatelka Afghánů, mezinárodně uznávaná rozhodčí jako pro toto plemeno a také plemeno Čínského chocholatého psa. Jejich chovatelská stanice GANDAMAK Slovakia dochovala za dlouhých 35 let řadu šampiónů, mezinárodních šampiónů krásy, ale i Světové vítěze, Evropské vítěze a také svého prvního Amerického šampióna, kterým není jiný, než krásná fenečka Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak.  

Pokud jde o její přistup ke psům, není mu co vytknout. Paní Vojteková byla při prohlídce velmi pečlivá. Co bylo při posouzení nutné zkontrolovat, to zkontrolováno bylo, včetně neseného ucha. Takové typy prohlídek při posouzení nebývají časté v našich výstavních luzích a hájích.

Pokud jde o její přístup ke štěňátkům, byla na výstavě poprvé Dizzy z Náhorní planiny. Paní Iveta se s malou poňuchnala a přitom provedla standardní výstavaní prohlídku. Malá Dizzy to vzala tak samozřejmě, že ani nevnímala, že ji někdo prohlíží. Ne vždy se setkáte s tak vlídným přístupem ke štěňátkům.

Toliko představní paní rozhodčí Ivety Vojtekové...........a hurá na na samotnou výstavu.

Dizzy z Náhorní Planiny, maj. Ministrova Iveta(A), foto slouží jako  vstup do fotogalerie

ids_brno_2013_dizzy-z-nahorni-planiny.jpg

Stějně jako  na Mezinárodní výstavu v Praze 2010, povídání ZDE, přijeli i tentokrát málo Afghánů. Musím přiznat, že mi doma rozmlouvali, zda mi to stojí za to.............Stojí a to z těchto důvodů: Afgháni jsou Afgáni, musela jsem koupit Bonnie kosmetiku - Laser Lites, chtěla jsem se zastavit u kruhu Čínských chocholatých psů a pak se podívat na PROPET. PROPET se koná vždy za dva roky. Jak vidíte, těch důvodů jet do Brna bylo mnohem víc. 

Jako první do kruhu nastoupila ve třídě psi - mladým  paní Helešicová s Aslanem z Benova dvora. Pro oba to byla společná velká premiéra ve výstavním kruhu. Zvládli ji oba na jedničku a bylo z toho V1, CAJC,BOJ. Až se z nich stane sehraná dvojice, určitě budou mít spolu krásné zážitky z výstav a třeba i vzpomínky. V2 získal Fan - Fell Walk on The Moon, doma oslovovaný Verdi se svou majitelkou Pavlou Polákovou. Z Verdiho roste krásný pes v barvě domino.

V mezitřídě se po roce představil Eshashem Rashyd "Cedrik", syn Ultana du Menuel Galopin se svou majitelkou Lucií Lazíkovou. Cedrik byl rozdováděný a díval se všude okolo, přeci jen prostředí pro něj bylo nové a nezvyklé. Ohodnocen byl známkou V2,r. CAC. S ním byl ve třídě pejsek paní Strazanové se Slovenska, importovaný pes krémové barvy CHS Kingsleah..,....Kingsleah Anubis Kingsleah. Paní rozhodčí hodnocen známkou V1, CAC. 

Třída otevřená svedla do vzájemného duelu psa jménem Garcia z Netluckých pastvin, v majetku Jaroslava Čably a Vikinga Čínské hedvábí paní Very Holubové. Oba typově každý jiný. Oba hodnoceni známkou VD..........Viking Čínské Hedvábí VD1, Garcia z Netluckých pastvin VD2.

Třída šampiónů nás přivítala s Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak v majetku Michala Klusoně a s ním vystavovatele z Maďarska se psem exotického jména Barakah Zaim Min Szitár Al-Fidda. 

Sejdou-li se dva psi takových kvalit, jako ve třídě šampiónů, pak je vždy sázkou do loterie, kdo z nich má o ten pověstný chlup větší štěstí, ať je jakékoliv. 

Nebudu to protahovat. Pes Barakah Zaim Min Szitár Al-Fidda, Nexta Tailors získal V2, r. CAC a r. CACIB a Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak s Terezkou Šubertovou, která mu byla tuto výstavu Handlerkou V1, CAC, CACIB.....následně BOB. V odpoledních soutěžích pak vyběhali ještě BIG FCI X. a třetí místo v Best of Day.

  

Výsledky Afghánský chrt (výsledky doplním, nepamatuji si je z hlavy)

Třída Hodnocení Jména psa/feny Majitel
psi - tř. mladých  V1, CAJC, Best of Juniors Aslan z Benova Dvora Helešicová Sylvie
psi - tř. mladých  V2 Fan Fell Walk on the Moon Poláková Pavla
psi  - mezitřída  V2, r. CAC Eshashem Rashyd Lazíková Lucie
psi - mezitřída  V1, CAC Kingsleah Anubis Kingsleah  Strazanová Michaela (SK)
psi - tř. otevřená  VD2 Garcia z Netluckých pastivn  Čabla Jaroslav
psi -tř. otevřená  VD1 Viking Čínské Hedvábí Holubová Věra
psi - tř. šampiónů  V2, r. CAC, r. CACIB Barakah Zaim Min Szitár Al-Fidda Next Tailors (H)
psi - tř. šampiónů  V1, CAC, CACIB, CAC ČMKU, BOB Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak Klusoň Michal
feny -tř. štěňat  VN1 Dizzy z Náhorní planiny Ministrová Iveta (A)
feny - mezitřída  V1,CAC, r. CACIB

Anife Sarah Fareh

Mezsová Petra
feny - mezitřída  absence Benetta Loving Gaze Poláková Pavla
feny - otevřená  V1, CAC, CACIB Shou Great Yahoo.Com Kyselovi Jiří a Michala

 zdroj: www.intercanis.cz

 Psi byli posouzeni, teď už nás čekalo posouzení fen.

Jak už jsem zmínila na záčátku povídání, první na řadě jsou v obou třídách štěňátka.  Pro malou Dizzy z Náhorní planiny to byla premiéra a i když při běhu měla ocásek dole, byla velmi statečná a při posouzení s paní Ivetou Vojtekovou si jistě odnesla pozitní pocit, že ta divná výstavní prohlídka není nic, co by se nedalo zvládnout. Ve třídě štěnátek krásné hodnocení VN (Velmi nadějná).

Ze třídy štěňátek jsme hned skočili do mezitřídy, kde nakonec zůstala Anife Sarah Fareh (viz foto níže) sama. Benetta Loving Gaze nepřijela. Anife má velmi zvláštní barvu a uvidím, až dospěje a srst se jí plně natáhne. Hodnocení V1, CAC, r. CACIB.

Třída otevřená nám představila fenečku Shou Great Yahoo.Com manželů Kyselových. Před dvěma týdny jsme jí mohli vidět v Klatovech na Národní výstavě, podívání ZDE. Yahoo se krásně předvedla a bylo z toho V1, CAC, CACIB.

Anife Sarah Fareh, maj. Mezsova Petra (CZ)

ids_brno_2013_anife-sarah-fareh.jpg

 Jako vždy na závěr běhají o BOB - Best of Breed nejlepší mladý, nejlepší fena a nejlepší pes. Tentokrát šli o BOB Aslan z Benova Dvora, Shou Great Yahoo.Com a Ozzy Osbourne Gandamak. Jedno kolečko a paní Vojteková pogratulovala Terezce s Ozzym k zisku BOB.

Protože Afghánů bylo málo, posouzení bylo velmi rychlé a tak se paní rozhodčí mohla věnovat dalšímu plemeni, které měla ten den ještě k posouzení.

My ostatní jsme hodili řeč a většina se velmi rychle rozprchla ať už k domovu nebo se jen tak podívat po nákupech či projít si PROPET v ostatních halách.

Best of Bredd Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak, maj. Michal Klusoň

ids_brno_2013_ozzy-osbourne-gandamak.jpg

Co říci závěrem...........dnes ještě své povídání nekončím, pokračovat budeme u Čínských chocholatých psů........ano ano k tomuto kruhu jsem si také odskočila. To víte, trochu ho zanedvábám, protože se tak nějak kříží s Afghány. Na výstavách, kde se posuzují obě plemena v jeden den si totiž musíte vybrat, kde budete..........Jednou možná přijde doba, kdy budu přinášet více povídání od ČCHP než od AF.

Musím doufat, že alespoň na některých výstavách zůstane způsob rozdělení FCI skupin jako do teď.

Ale to nyní není na pořadu dne.....................žijeme teď a tady. Mnoho z nás moc přemýšlí, co bude, ale zapomíná na to co je nyní. Je třeba žít a ne jen přežívat a říkat si, že to bude až.............. a až to až nastane, může být vše úplně jinak..............Člověk míní, život mění se pak naplní bez zbytku

A tak jediná jistá vyhlídka budoucnosti je, že se na Intercanis, tedy při Mezinárodní výstavě v Brně zase sejdeme v roce 2014.

PS. zapomněla jsem zmínit fotorafické podmínky. .................stejné jako v loni, stejné jako před loni. S tím rozdílem, že tentokrát jsem si fotky pokazila já............chybama se člověk učí. Tteď už vím, že si před každým fotografování musím zkontrolovat nastavení a nespoléhat se na to, že vše je od posledního focení v pořádku.