Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOUBLE CACIB 2013 - Praha - SO

2. 11. 2013

DOUBLE CACIB 2013 - Praha - SO

Mezinárodní výstava psů Praha 2013 (International Dog Show Prague 2013) - SO

  • datum konání: 2.11.2013
  • místo konání: Praha, Výstaviště Letňany
  • hala/kruh: V A,B/37
  • rozhodčí: Sistermann Elmar (D)

Moje dojmy: Listopadová Mezinárodní výstava psů v Praze Letňanech je ta z těch výstav, kdy nemusím ráno brzy vstávat a mám to tak říkajíc "za rohem". Čistého času od baráku do haly cca do  35 minut.

Posledních 10 dní se moje těličko vztekalo a změny počasí zima a teplo mu vysloveně nedělalo dobře. Jak už z mých povídání víte, sice plánuji, ale účast na výstavách zařizuji naposlední chvíli. 

Stejně jako v loni bylo na sobotu a jsou na neděli přihlášena všechna plemena, i proto DOUBLE CACIB. Během dvou dnů je možné získat 2x CAC a 2x  CACB. Letošní DOUBLE CACIB posuzují u Afghánských chrtů zahraniční rozhodčí. I proto je účast velmi početná.

Dnešní ráno bylo velmi ošklivé, dušičkové. Když jsem se probudila, přemýšlela jsem, zda se mi v tom hnusném počasí vůbec někam chce. Během doby, co jezdím na výstavy jsem zjistila, že je to pro mne určitý druh adrenalinového sportu. Ne, že by se beze mne výstavy neobešly, ale je fajn být u kruhu, dívat se jak psi a feny, které znám od štěňátek rostou a mění se. Člověk si stále uvědomuje, že čas je relativní pojem a že je třeba plně využít tu dobu, která je nám s našimi hafany dána, ať s nimi děláme cokoliv. Třeba společně vystavujeme. Stejně tak si popovídat s přáteli a strávit společně čas.

Na Výstaviště jsem dorazila po osmé hodině. Zakoupila vstupenku a šla vyhledat náš kruh č. 37 s Afghánskýmichrty. Po posouzení jsem měla v plánu, a podařilo se alespoň na malou chvíli , zastavit u Čínských chocholatých. O tom, až později. 

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, maj. Lída Faktorová, handler Tereza Šubertová

2013_double-cacib-praha_so_cacib_yasani-iram-z-allahovy-zeme.jpg

Kruh  37byl umístěn v hale V, sekce A, B. Dá se říci, že prakticky na stejném místě jako jako v loni. Jen místo modrého koberce byl kruh pokrytý po obvodu kobercem zeleným, jak je a bude patrné z fotek. Už jako tradičně jsem si nechala věci u Lídy Faktorové a šla vyzkoušet fotoaparát. Oběhla jsem celý kruh, abych věděla, odkud bude nejlepší světlo. K mému překvapení zůstávaly fotografie světlé a to i bez použití blesku. Vybrala jsem si jeden z automatických režimů, zatím. Kurzy fotografování u mého vybraného profesionálního fotografa psů jsem ještě navštívit nestihla, vždy se vypsané termíny míjely buď s mám pracovním víkendem, nebo jsem čas potřebný na kruz nebyla schopna skloubit s časem rodinným. Doufám však, že budu mít brzy příležitost kurz dohnat. Ještě jsem zjistila, že budu potřebovat jeden o něco maličko výkonnější objektiv, ale ten co mám stačí. Tak jako vždy některé fotografie jsou povedenější, některé méně. S čím jsem si nějak nedokázala poradit svou nešikovností, to byla ostrost fotografií v pohybu. Snad časem přibudou.

Vlastní posuzování začalo něco po deváté hodině. Pana Sistermanna jsem ještě posuzovat neviděla, takže jsem si skrze hledáček své zrcadlovky užívala posuzování. Jedno bylo ten den hodně zvláštní, co už jsem dlouho nezažila.

Nevím, jestli to bylo hlukem a podmínkami v hale, nebo nervozitou majitelů či samotnou osobou pana rozhodčího...............třída dorostu a mladých jak u psů tak u fen nám připomněla jak moc důležité je trénovat na výstavy. Můžete cvičit sebevíc, ale tu atmosféru výstavy ničím nenahradíte. Kde jinde by budoucí šampióni a šampiónky měly získat nadhled nad tím vším děním, než právě na výstavě. Těším se na to, až je při dalších výstavach uvidíme růst a měnit se v dospěláky.

Jako tradině se začínalo psy............ve třídě dorostu se nám představil první z odchovů CHS Sarah Fareh, Benjamin Diamond Sarah Fareh paní Lídy Pavlíkové. Pejsek tak barevně podobný Bonnie, hodnocení VN1. Pejsek ze zahraničí nedorazil  a tak pan rozhodčí Sistermann plynule přešel od třídy dorostu ke třídě psů mladých.

Ve psech mlaých se představili tři zástupci. Pejsek Jour and Night ze Zličínských luk paní Ivana Pavlovské a Agard Dinar Cěbuko Lenky Bučkové. Jour and Night jezdí na výstavy déle se svými majiteli a bylo to náležitě znát, hodnocení VD2. Agard Dinar Čebuko jsem viděla na výstavě poprvé. Pejsek nebyl právě nadšený z toho, co se s ním v krhu děje, přesto od pana rozhodčího získal V1, CAJC.

Mezitřída - psi: Buhaysah Juwel von Persien paní Ivany Kupčíkové a Amedus King Sarah Fareh. Třídu vyhrál s hodnocením V1, CAC Amadeus King Sarah Fareh.

Ve třídě otevřené byl tentokrát Garcia z Netluckých pastivn sám, přesto se panu rozhodčímu líbil a výsledná známka V1, CAC.

Třída šampiónů byla tentokrát hodně početná. Převážná část zástupců v tmavých barvách, jen jeden jediný světlý pes. Vyvstala otázka, kdo pana rozhodčího zaujme natolik aby mu zadal CAC z této třídy. Přeci jen třída šampiónů nám nabízí ke koukání ty nejlepší.

Ve třídě šampiónů nastoupili Blu Briliant Kaskarak Shahra paní Palárcové Aleny (syn Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak), Ich. Multi Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia Jiřího Kysely, zástupce polských odchovů Korbo Lorbo Jeetro Re Varius Avis, maj. Krych Katarzyna, Paul Newman Gandamak Slovakia Světlany Šimkové a matador výstavních kruhů Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Lídy Faktorové v handlingu Terezky Šubertové.

 Zatím co pan rozhodčí Sistermann posuzoval, vedle kruhu se sem tam ozval hlas, kdo že to vlastně má šanci vyhrát, když 90% zástupců třídy jsou psi tmavý a jen Yasík je světlý. Během pár minut jsme měli jasno. Terezka s Yasani Iramem z Allahovy země vyběhala CAC své třídy a my čekali, kdo že pak dostane CACIB.

Třída veteránů ve složení Drahokam ze Zličínských luk, maj. Ivana Pavlovská, handling paní chovatelka Alice Boučková a paní Monika Vocásková s pejskem Acley z Krajiny Slezke. S oběma jsme se pak opět setkali v neděli.

Třídu vyhrál Drahokam ze Zličínských luk, který zároveň získal na Baronkou ze Zličínských luk Nejlepšího veterána a odpoledne pak BIS 5 Veteránů.

Znali jsme nejlepší psi jednotlivých tříd a tak bylo na čase zjistit, kdo že bude pes s titulem CACIB. O CACIB tedy nastoupili...............Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, Amadeus King Sarah Fareh a Garcia z Netluckých pastvin. Po krátkém posouzení a běhu pan rozhodčí pogratuloval Terezce Šubertové s Yasani Iramem z Allahovy země k zisku CACIB. r. CACIB potom získal Paul Newman Gandamak Slovakia.

Když tu tak  píšu, co se v kruhu dělo, musím říci, že jsem toho všimlo více lidiček........ač byl velmi prostorný kruh a psi mohli plně rozvinout svůj pohybový arzenál, pan rozhodčí je moc běhat nenechal. 32 přihlášených jedinců přeci ještě není tolik, aby i s dalšími plemeny se nemohl pohybu více věnovat. Jak všichni víme, co dělá Afghána Afghánem. Kromě dobře udržované srsti, povahy, je to hlavně a především pohyb. Ten prostorný kruh by si to jistě zasloužil.

Karakush Water into Wine, maj. Lída Faktorová (chovatel Le Gibson)

2013_double-cacib-praha_so_karakush-water-into-wine.jpg

Výsledky DOUBLE CACIB 2013_SO

Třída/Class Jméno psa/feny Hodnocení Majitel
psi - tř. dorostu Benjamin Diamond Sarah Fareh VN1 Lída Pavlíková
psi - tř. dorostu Francois le Beau de Keramat absence Mass Sabine
psi - tř. mladých Agard Dinar Cěbuko V1, CAJC Lenka Bučková
psi - tř. mladých Jour and Night V2 Ivana Pavlovská
psi - mezitřída Amadeus King Sarah Fareh V1, CAC Lída Pavlíková
psi - mezitřída Buhaysah Juwel von Persien V2, r. CAC Kupčíková Ivana
psi - tř. otevřená Garcia z Netluckých pastvin V1, CAC Jaroslav Čabla
psi - tř. šampiónů Blue Briliant Kaskarak Shahra V Palárcová Alena
psi - tř. šampiónů Ich. Multi Ch. Tiger Woods Gandamak V3 Jiří a Michaela Kyselovi
psi - tř. šampiónů Korbo Lorbo Jeetbo Re Varius Avis V4 Krych Katarzyna (PL)
psi - tř. šampiónů Paul Newman Gandamak Slovakia V2, r. CAC Světlana Šimková
psi - tř. šampiónů Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země V1, CAC, CACIB Lída Faktorová
psi - tř. veteránů Acley z Krajiny Slezske V2 Monika Vocásková
psi - tř. veteránů Drahokam ze Zličínských luk V1, Best of Veteran Ivana Pavlovská
psi -t ř. veteránů  Ich. Bubu ze Zličínských luk absence Alena Poulová
feny - tř. dorostu Barcelona Queen Sarah Fareh VN1 Mezsová Petra
feny - tř. dorostu Only The Kiss Calamus VN2 Poláková Pavla
feny - tř. mladých Karakush Water into Wine V3 Lída Faktorová
feny  - tř. mladých Damira Sahda Al Fayed V2 Sojková Eva
feny - tř. mladých Jenatte ze Zličínských luk V1, CAJC, Best of Juniors Alice Boučková ml.
feny - mezitřída Multi Ch. Shou Great Yahoo.Com VD3 Jiří a Michaela Kyselovi
feny - mezitřída White Infinity´s Ethernity V2, r. CAC Markéta Hartmanová
feny - mezitřída Anife Sarah Fareh V1, CAC Mezsová Petra
feny - tř. otevřená Athena Sarah Fareh V Jarosla Čabla
feny - tř. otevřená Benetta Loving Gaze D Poláková Pavla
feny - tř. otevřená Interesse ze Zličínských luk V2, r CAC Markéta Karbanová
feny - tř. otevřená To Lejla V3 Eva Rambousková
feny - tř. otevřená Zarita z Allahovy země V1, CAC Kateřina Gabrielová
feny -tř. šampionů Tiffany Dupont Gandamak Slovakia V1, CAC, CACIB, BOB ing. Alena Mačíová
feny - tř. šampiónů Zafira z Allahovy země V2, r. CAC, r. CACIB Lída Faktorová
feny - tř. veteránů Baronka ze Zličínských luk V1 Martina Brhelová

zdroj: www.vystavapsu.cz, ZDE

Zarita z Allahovy země, maj. Gabrielová Kateřina, handler Petra Pudová (foto slouží jako vstup do fotogalerie)

2013_double-cacib-praha_so_zarita-z-allahovy-zeme.jpg

 Psi posouzeni, na řadu s posouzením jdou feny. Ve třídě dorostu se nám představila fenečka Barcelona Queen Sarah Fareh a Only The Kiss Calamus. Obě hodnoceny známkou VN (velmi nadějná).

Ve třídě mladých se nám po oba dva dny představily Karakush Water into Wine Lídy Faktorové. Fenečka, která k nám od ČR přiletěla až z daleké Austrálie. Karakush Water into Wine, domácky oslovovaná Chablis, je zatím jako pytlík blech, chvilku nepostojí, neposedí a všechno jí v kruhu zajímá, což je lepší, než kdyby se z něj pokoušela utéct. Uvidíme zda nám z toho vyroste.  Vedle ní stála fenečka Damira Sadha Al-Fayed, dcera fenečky Cedilha Cosmopolitan, barevně i hlavičkou ji hodně připomíná a tatínek není nikdo jiný než Cedilha Hades. Obě fenečky doplnila Jenatte ze Zličínských luk v majetku manželů Boučkových a v handlingu slečny Alice Boučkové. Jenatte měla na výstavě ještě svého brášku Jour and Nighta  (ve třídě mladých) a sestřičku Jezabellu se byla na výstavě jen podívat. 

V1, CAJC a BOJ získala právě Jenatte ze Zličínských luk.

V mezitřídě se sešly Shou Great Yahoo.Com Jiřího a Michaely Kyselových, hodnocení od p. Sistermanna VD3, V2. r. CAC získala dcera dvojnásobné Evropské šampiónky a fenečky Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak, V1, r. CAC získala Anife Sarah Fareh paní Petry Meszové. 

Třída otevřená byla velmi početně zastoupena Athena Sarah Fareh manželů Čablových, Benetta Loving Gaze Pavly Polákové, Interesse ze Zličínských luk Markéty Karbanové,  To Lejla Evy Rambouskové a Zarita z Allahovy země Kateřiny Gabrielové.

Zaritku na posledních výstavách vodí Petra Pudová a musím říci, že jim to holkám v kruhu moc sluší. Souhra obou vynesla první místo a hodnocení V1, CAC. Za Zaritkou se umístila krásná bílá fenečeka odchovem manželů Boučkových Interesse ze Zličínských luk, kterou handluje její majitelka Markéta Karbanová, To Lejla se svou majitlkou získaly V3, mladá Athena Sarah Fareh V a Benetta Loving Gaze hodnocení D.

Po tředě otevřené už jen třída šampiónek a v té se potkaly Tiffany Dupont Gandamak Slovakia s majitelkou ing. Alenou Mačíovou  a Zafira z Allahovy země s Lídou Faktorovou. Tiffany si vyběhala V1, CAC, následně i CACIB a Zafirka pak V2, r. CAC.

BOB pak získala Tiffany Dupont Gandamak Slovakia. Toho dne se již nepodařil ve skupině FCI X. uspět, ale byl tu další den. Pouze Drahokam ze Zličínských luk se umístil mezi veterány a to BIS III.

Ich. Multi Ch. Tiffany Dupont Gandamak Slovakia, maj. ing. Alena Mačíová

2013_double-cacib-praha_so_cacib_tiffany-dupont-gandamak-slovakia.jpg

Afghány posouzení a já spěchala ke kruhu Čínských chocholatých psů doufaje, že ještě někoho uvidím, někoho známého. Jako kdyby tam někdo nahoře tahla za nitky, do kruhu právě nastupovala mezitřída a v ní Wiki Modrý květ se svým majitelem a chovatelm v jedné osobě, Jiřím Pospíšilem. Rychle jsem vytáhla fotoaparáta spěchala si najít nějaké místečko, ze kteérho by se dala pořídit nějaká "solidní fotka"  Wiki poskakovala kolem pana Pospíšila a já si říkala, jestli si aspoň na malou chvilku sedne nebo postojí, abych mohla ulovit alespoň nějaký záběr. Nakonec těch záběrů k něčemu bylo více než k ničemu. Wiki byla jediným Čínským chocholatým psem toho dne, kterého jsem zvěčnila svým fotoaparátem. S radostí, že máme v neděli kruhy v jedné hale jsem se těšila na focení............to jsem ještě netušila, jak to zase život zašmodrchá.

Na výstavě se také byla podívat moje maminka se sestrou, takže jsem moc času na povídání neměla a věnovala také jim. Z Výstaviště jsme se společně vydali k domu něco kolem půl jedné a zamířili k nám do Tróji na rodinou oslavu.

Uvidíme, co přinese neděle, jsem si tak říkala.............Ale takový šmodrchanec jsem opravdu nečekala.