Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravskoslezská národní výstava Brno_2012

Moravskoslezská národní výstava Brno_2012

  • datum konání: 29.9.2012
  • místo konání: Brno - BVV
  • kruh/hala: 15/B
  • posuzuje: Michaela Pavlásková (SK)

plánek:

moravskoslezska_narodni_vystava_psu_2012.jpg

zdroj: www.intercanis.cz

Co předchází výstavě: Že pojedu do Brna na Národní výstavu, to jsem věděla. Jen ten pobyt v Brně jsem plánovala poněkud jinak, než nakonec bude. .........Zase se potvrdilo......já míním, život mění.

Mám pocit, že u mě toto rčení platí víc než dvojnásobně.......Zjistila jsem jedná věc, že nemůžu plánovat. Jak s tím začnu, tutově se objeví něco, co se stane nepřekonatelnou překážkou. Když to není můj pracovní víkend, tak moje zdraví (letos 2x), nebo nenajdu dopravu na hůře dostupné výstavy - České Budějovice, Klatovy, Litoměřice.
 
Ale nebudu si stěžovat. Na to, že nejezdím na všechny České výstavy, jsem jich už stihla odfotit docela dost a někomu zůstaly i krásné vzpomínky.
 
V sobotu mě čeká obvyklý scénář.........ráno brzy vstát, nasnídat. Doufat, že nebude pršet, jak avizují.......přepravit se na Florenc, neboť v 05.30 hod mi odjíždí autobus Student Agency směr Brno. Do Brna bychom měli dorazit v 8,15 (jedeme přes Jihlavu). Předpokládám (ač se říká, že předpoklady jsou "matkou všech průšvihů"), že bych mohla být na Výstavišti nejpozději v 8,45 +/- tramvaj.
 
Doufejme, že počasí vyjde a během posuzování zasvítí sluníčko. Vezu s sebou jen svůj maličký foťáček A530 CANON. Bude se muset hodně snažit, aby se se špatným osvětlením v hale vypořádal. Jinak fotečky nebudou stát za nic.

zapsáno: 27.9.2012

Mé dojmy:  Své ranní vstávání jsem už popsala. Cesta přes dálnici "D1" byla velmi poklidná a plynulá. Do Brna jsme přijeli přesně podle jízdního řádku v 8,15.  Příjezd mi vyhovoval, protože mi za 6 minut  jela tramvaj č. "1", která mě odvezla až před brány Výstaviště.
 
Co si pamatuji, bývala Moravskoslezská národní výstava v pavilonu "D", letos v pavilonu "B". Kruh Afghánů č.15 byl umístněý v zadní části což při slunečném počasí zaručovalo "dobré světelné podmínky" pro můj foťáček.  Tentokrát jsem se osvětlením trochu potýkala, ale i tak si myslím, že fotky vyšli nadmíru dobře.
 
Afghány posuzovala stejně jako v loni v černu paní Michaela Pavlásková ze Slovenska. Starší paní s příjemným přístupem ke psům.
 
Posuzování začalo dle plánu v 9,30 hod.
 
Ve třídě psů dorostu se nám představili odchovy CHS Sarah Fareh a Juwel von Persien. Bahtul Juwel von Persien paní Bučkové získal VN1, Amadeus King Sarah Fareh paní Pavlíkové - VN2. Pejskové jsou od sebe o měsíc a půl, takže se budou ve stejné třídě potkávat i nadále.
 
Třída psů mladých byla zastoupena Hudsonem z Netluckých pastvin (maj. J. Čabla), který získal V1, CAJC a následně i BOJ. Druhý pejsek, který byl Hudsonem ve třídě byl Achiles ze Středu Světa (maj. Helísková Věra). Achiles se v Brně představil i v červnu letošního roku.
 
Ve třídě otevřené - psi jsem poprvé viděla syna Ich. Multi Ch. Ozzyho Osbourne Gandamak Slovakia , pejska Blue Briliant Kaskarak Shahra, maj. Palárcová Alena.  Pejsek má nádhernou černou barvu (skoro bych si dovolila tvrdit, že je v barvě egypstké černě) a úžasnou hlavu. Jsem ráda, že se mi ji povedlo vyfotografovat. Nevím, kolikrát ještě budu mít štěstí a Blue Brilianta v kruhu uvidím.
 
Blue Briliantovi sekundoval v kruhu pes jménem Hassan Du Jegdalek Ivy Toulevé. Všichni ho známe pod jménem "Henrýsek". Henrýsek se v letošním roce vrátil do výstavního kruhu a je radost se na něj dívat. 
Henrýsek si výstavy užívá a má z nich radost. V sobotu z toho bylo krásné V1, CAC a.............Národní vítěz. 
 
Třída vítězů (šampiónů) byla obsazenou pouze jedním zástupcem......Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia, pod vedením pana Kysely V1, CAC.
 
Blue Briliant  Kaskarak Shahra  (maj.Palárcová Alena)

briliant-blue-kaskarak-shahra.jpg

Psi posouzeni a přihlížející a vystavovatelé by se měli dozvědět, kdo bude Národním vítězem 2012. V kruhu se sešli Harrison z Netluckých pastvin za mezitřídu, Hassan Du Jegdalek za třídu otevřenou a šampióny zastupoval Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia...............po jednom kolečku už se paní rozhodčí soustředila jen na Hassana a Tigera. Dlouho trvalo než jsem se dozvěděli, kdo bude Národním vítězem.

Přála jsem oběma, ale přeci jenom je Hassan "Henrýsek" o něco maličko více moje srdeční záležitost.............Po dlouhém napínání paní Pavlásková pogratulovala Ivě Toulové. Všem bylo jasné, že Národního vítěze získal Hassan "Henrýsek" Du Jegdalek.

A teď přišla otázka............co se stane, když i Tina Turner Gandamak Slovakia získá Národního vítěze, kdo půjde do kruhu? Zodpovězení této otázky ale ještě chvíli trvalo.

 Odchov "A" CHS Sarah Fareh manželů Čablových - šestiměsíční fenečky Athéna, Afrodite a Anife se svými majiteli

chs-sarah-fareh.jpg

Psi posouzení, Národní vítěz znám.............a nyní ještě posoudit fenečky, abychom se dozvěděli, která bude Národní vítězkou a kdo získá Best of Bredd (nejlepší v plemeni) - BOB.

Ve feny - tř. dorostu se sešly tři zástupkyně odchovů CHS Sarah Fareh manželů Jaroslava a Lenky Čablových......Athéna v jejich majetku v handligu pana Čably,  Afrodite s panem Kubišem a Anife paní Mezsové (tu už jsme viděli na Středoevropské výstavě 2012 na Konopišti). Fenečky velmi paní rozhodčí zaujaly.........ale jedna musela být VN1..........tou šťastnou byla nakonec Athéna.

Ve třídě fen - mladých získala V1, CAJC Shou Great Yahoo.com manželů Kyselových. Štěstím bylo, že byla ve třídě sama a paní rozhodčí tak nemusela řešit nějaký protest nebo konflikt. Podle katalogu jsme zjistili, že Yahoo byla zařazena pořadateli do nesprávné třídy.

Třída otevřená.........a v kruhu Cora z Náhorní Planiny paní Kamily Ručkové a Tina Turner Gandamak Slovakia. Každá fenečka úplně jiná. Škoda, že Cora nezvedne při běhu ocásek, určitě by její pohyb vypadal úplně jinak........paní rozhodčí ji ocena V2, r. CAC. Tina tentokrát nebláznila, sice sem tam poskočila, ale stála, hezky běhala a bylo z toho V1, CAC.............později i Národní vítězka.

Třída vítězů (šampiónů) - feny a v kruhu Bessy z Náhorní Planiny. Bessy už všichni obdivovali na Středoevropské výstavě na Konopišti, v Brně si s paní Ručkovou vyběhala V1, CAC......

Feny posouzeny a my bychom se měli dozvědět, která bude Národní vítězka.

CAJC pes a Juniors Best of Breed Hudson z Netluckých pastvin (maj. Jaroslav Čabla) a CAJC fena Shou Gerat Yahoo.com (maj. Jiří + Michaela Kyselovi)

cajc-pes-hudson-z-netluckych-pastvin_cajc-fena-shou-great-yahoo-com.jpg

 Protože nebyla ve fenách mezitřída, do kruhu o "Národní Vítězku" nastoupila za tř. otevřenou Tina Turner Gandamak s Ivou Toulovou a za šampiónky Bessy z Náhorní Planiny paní Ručkové. Po krátkém posouzení paní Pavlásková opět pogratulovala Ivě Toulové a my jsem věděli, že má Tina Turner Gandamak Slovakia titul Národní Vítězka...............
 
 
 Výsledky Nejlepších
 
Třída Hodnocení Pes/fena Majitel
psi - tř. dorostu VN1 Bathul Juwel von Persien Lenka Bučková
psi - tř. mladých V1, CAJC, Juniors Best of Breed Hudson z Netluckých pastvin Jaroslav Čabla
psi - mezitřída V1, CAC Harrison z Netluckých pastvin Lenka Bučková
psi - tř. otevřená V1, CAC, Národní vítěz Hassan Du Jegdalek Iva Toulová
psi - tř. vítězů V1, CAC Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia Jiři a Michaela Kyselovi
feny - tř. dorostu VN1 Athena Sarah Fareh Jaroslav Čabla
feny - tř. mladých V1, CAJC Shou Great Yahoo.com Jiří a Michaela Kyselovi
feny -tř. otevřená V1, CAC, Národní vítěz, BOB, res BIG Tina Turner Gandamak Slovakia Iva Toulová
feny - tř. vítězů V1, CAC Bessy z Náhorní Planiny Kamila Ručková
 
 
Táááááák a co teď. Hassan Du Jegdalek Národní vítěz, Tina Turner Gandamak Národní vítězka (oba v majetku Ivy Toulové) jsou o BOBa (Best of Breed). Stalo se něco, co já jsem ještě za svůj krátký výstavní život nezažila.........a jak psala Iva Toulová na svém webu (www.sweb.cz/afganibb) se nestalo dlouhých 8 let..........pan Toul musel do kruhu.
 
Pan Toul s Hassanem, Iva s Henrýskem........myslím, že v tu chvíli asi bylo jedno, kdo z nich dostane BOBa..............běhací kolečko, postoj.......a paní rozhodčí gratuluje Ivě s Tinou.
 
Díky této krásné shodě okolností vznila i krásná rodinná fotografie, viz níže. Doufejme,že nebude poslední a ještě nějaká časem přibude.
 
 
Národní vítěz Hassan Du Jegdalek a Národní vítězka a Best of Bredd Tina Turner Gandamak (oba v majetku manželů Toulouvých), odkaz na fotografie zde

best-of-breed_hassan-du-jegalek-a-tina-turner-gandamak.jpg

Výstava za námi........Ještě pár dní před termínem to vypadalo, že možná nepojedu. Jsem ráda, že jsem do Brna odjela, protože mám zase spoustu krásný vzpomínek, které jsem zachytila na fotoaparát, viz foto výše, popovídala jsem si přáteli. Našla přátele nové. Jestli majitelům zde předvedeného dorostu vydrží nadšení .........postupem času uvidíme, jak štěňátka rostou a mění se na dospěláky.

Bonnie jsem koupila spoustu dentálních kostiček, přeci jen zoubky se čistit musí.

Domů jsem odjížděla něco po jedné hodině s majitelkou Amadea kinga Sarah Fareh paní Pavlíkovou.

V Praze jsem byla cca 14,30..........na zahradě pak něco po 15 hodině. Sobota mi utekla neskutečně rychle, zanechala spoustu krásných vzpomínek a fotografií.

Dá-li Pán Bůh a nestane se něco nepředloženého, snad se všichni zase sejdeme v roce příštím, roce 2013

autor fotografií: moje maličkost,