Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní výstava Mladá Boleslav 2011

 Národní výstava psů Mladá Boleslav 2011

  • datum konání:  16.7.2011
  • místo konání: Mladá Boleslav (Výstavní areál Krásná louka)
  • kruh: 31
  • posuzovatel: Tamasz Kuszyk (PL)

Měsíc červenec, je měsícem, kdy si obvykle od výstav dávám pauzu. Většinou mi pracovní povinnosti nedovolí, abych se mohla jet podívat na Národní výstavu v Mladé Boleslavi. V letošním roce se sešly okolnosti jinak, než se čekalo, a tak jsem toho samozřejmě hned využila.

Do Boleslavi jsme měli jet s Eliškou společně, ale i u ní se vyvinuly okolnosti jiným směrem, takže se zúčastnit nemohla. Šárka Nováková byla moc hodná, že mě s sebou vzala jako spolujezdce. Jela jen moje maličkost, můj červený batoh a červená židlička. Šárka Nováková je majitelku velmi úspěšného pejska a tatínka mnoha současných odchovů v České republice Ich. Multi Ch. Justina T. Gandamak Slovakia. Šárka vystavovala fenečku plemene Amerického kokršpaněla, takže u kruhu afghánů byla pouze divákem. Určitě ji zase bzry uvidíme ve výstaním kruhu ať už s Justinem nebo s jeho synkem jménem Hapen´z Mystery Building, kterému doma říkají "Eddie".

Kruh 31 jedna byla umístěn pod velkým stanem hned u vstupní brány. Protože se předpokládalo velké vedro, většina vystavovatelů se snažila být u kruhu co nejdříve, aby si mohla vybrat dobré místo a nemusela se i se psy pařit na sluníčku.

Pozdravila jsem jako obvykle s Lídou Faktorovou, která je stálým vystavovatelem u nás v České republice a pokud se neděje nic, co by jí znemožnilo vystavovat, určitě jí u výstavního kruhu potkáte. Její současný výstavní tým tvoří Jch. Zenaida "Megie",  její sestra Zafira a ještě jejich starší bráška Ich. Multi Ch. Yasani Iram. Všichni jsou odchovem CHS z Allahovy země, paní Pěvy Havíčkové.

Když už tu mluvím o psu jménem Yasani Iram z Allahovy země, Ich. Multi Ch., musím zmínit jeho obrovský úspěch na Světové výstavě 2011 v Paříži. Yasani vyhrál svou třídu pracovní. CAC se mu už získat nepodařilo, protože ve Francii se ve třídě Otevřené, Pracovní a Šampiónů zadává jen jeden CAC, ale i tak je to něco v našich luzích a hájích nevídaného, aby pes českého majitele a českého chovatele uspěl tak vysoko na tak prestižní výstavě. Světovým vítězem 2011 se ziskem CAC, CACIB stal pes,který už je světovým vítězem z r. 2009 z Bratislavy,STAR´T CUTTING TRAX OF JHANZI, majitel: Holmgren Gunilla.

Avatar Blue Čínské Hedvábí, majitel Tomáš Vacek, chovatel Leona Havlisová, foto slouží jako vstup do fotogaleie

 avatar_blue_cinske-hedvabi_nv.jpg

Posuzovat se začalo něco maličko po deváté hodině. Před Afghány byla ještě plemema Skotského Jeleního  psa a Saluky. Panu rozhodčímu šlo posuzování docela od ruky, takže Afgháni přišli na řadu velmi brzy.

Ve třídě psi -mladých získal CAJC Affro Elite Look Doveny. Lookínek si sem tam při běhu poskočil, ale i tak jej pan rozhodčí Kuszyk ocenil CAJCem a později nad svou sestřičkou Afinity Blue Pasion Doveny, která ve fenách - tř. mladých byla oceněna  CAJC, získal "Best of Junior" (nejlepší mladý).

V mezitřídě byl Avatar Blue Čínské Hedvábí sám a přestože si jeho majitel dal opravdu záležet na na úpravě srsti a předvedení. Avatar běhá v kruhu vesele. Postoj (tedy zůstat v klidu na místě) je něco, co zatím Avatar neschvaluje. Avatar má ještě ve věku 17 měsíců drobné nedokonalosti v srsti (což není chyba majitele), dostal ocenění Výborná, ale bez CACe.

Ve třídě pracovní a šampiónů se nám předvedli Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země a Paul Newman Gandamak, majitelky Světlany Šimkové. Oba získali CACe a tím možnost jí i o titul Národní vítěz. V tomto klání byl nakonec úspěšnější Yasani Iram z Allahovy země.

Už ostříleným matadorem výstav je Ich. Janek Čínské Hedvábí, strýc naší Bonninky.  Janek získal Nejlepšího veterána a též se stal v závěřených soutěží r. BIS veteránem soboty.

Posuzování feneček proběhlo velice rychle. Ve tř. mladých získala CAJC Afinitivy Blue Passion Doveny. Afinity Blue Passion má za sebou svou první Světovou výstavu (letos v Paříži). Afinity si z Paříže odvezla hodnocení "Výborná"  z výběru posledních 10 fen.

V mezitřídě se moc hezky předvedla Zafira z Allahovy země. Zafirku výstavy baví a v Mladé Boleslavi získala svého prvího CACe, tím měla možnost jít i Národního vítěze.

Ve třídě otevřené se nám představily čtyři fenečky, Ebony z Netluckých pastvin paní Lenky Šulcové, tradičně s předvedením své chovatelky Jany Němečkové. Ebony si s ní vyběhala V1, CAC, Národního Vítěze. Druhou fenečkou byla Berushka Primavera Bohemia paní Ireny Benešové (V2).

Paní Benešová se letos zúčastnila WDS v Paříži. Je jedna z mála českých vystavovatelů, kdo na Světové výstavy jezdí. Většinou si její odchovy z WDS přivezou ocenění "Výborná", i když bez posledního čtyřpořadí. V Paříži na WDS však v její třídě (jeslti jsem to přeložila správně, páč francouzsky neumím - tř. mladých) fenečka Cebalrai Primavera Bohemila umístila v pořadí posledních čtyř fen (zůstala na třetím místě). Feny na WDS v Paříži posuzoval Vlastislav Vojtek (SK), majitel chovateské stanice Gandamak (to jen pro pořádek). - jméno fenečky doplním.

Na dalších místech ve třídě otevřené se umístily TO Lejla, paní Rambouskové. Na Zenaidu "Megie"  z Allahovy země zůstalo pomyslné nevděčné čtvrté místo. Přestože Megie nádherně běhala, maličko před panem rozhodčím couvla při statickém posouzení.

Po třídě feny - otevřená, měla následovat třída feny - vítězů. Stalo se však něco, co se na výstavách u nás v ČR asi moc vídá. Třída zela prázdnotou. Ani jedna přihlášená fenečka se nedostavila. Pro mě osobně, měla tato řída bý tak trochu zlatým hřebem této výstavy, neboť proti sobě měly nastoupit dvě fenečky odchovem CHS Gandamak a jedna fenečka, jejíž tatínkem je pes z odchovu CHS Gandamak. Třeba příště.

Tím, že k posouzení ve třídě feny - vítězů nemohlo dojít, Zafira z Allahovy země a Ebony z Netluckých pastvin si spolu zaběhaly o Národního vítěze. Tou šťastnější fenečkou,které přísluší titul "Národní vítěz" z NV Mladá Boleslav, byla vyhlášena Ebony z Netluckých pastvin.

foto zleva:  BOB pes Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země (majitel Lída Faktorová), rozhodčí Tomacz Kuszyk (PL), nejlepší fena Ebony z Netluckých pastvin (majitel Lenka Šulcová, chovatelka a handler Jana Němečková)

 

bob_nv_mlada-boleslav.jpg

 Výsledky nejlepších

Třída Hodnocení Pes/fena Majitel
psi - mladých V1, CAJC, best of Junior Affron Elite Look Doveny Markéta Hartmanová
psi - mezitřída V1, bez zadání CAC Avatar Blue Čínské Hedvábí Tomáš Vacek
psi - pracovní V1, CAC, Národní vítěz, BOB Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Lída Faktorová
psi - vítězů V1, CAC Paul Newman Gandamak Slovakia Světlana Šimková
psi - veteránů V1, nejlepší veterán Ich. Janek Čínské Hedvábí Gabriela Loňková - Landová
feny - mladých V1, CAJC Afinity Blue Passion Doveny Gabriela Loňková - Landová
feny - mezitřída V1, CAC Zafira z Allahovy země Lída Faktorvá
feny - otevřená V1, CAC, Národní vítěz Ebony z Netluckých pastivn Lenka Šulcová
feny - vítězů žádná fena z této třídy se nezúčastnila  

Protože jsme znali Národního vítěze psa (Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země) i fenu (Ebony z Netluckých pastvin), nejlepšího Juniora (Best of Junior) Elite Look Doveny a nejlepšího veternána Ich. Janek Čínské hedvábí, mohl pan rozhodčí zadat BOB (Best of Breed).

BOBa po verditktu rozhodčího získal, viz foto, Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země. Bylo to poprvé za poslední dobu, kdy BOBa získla Yasani Iram z Allahovy země,pokud proti sobě běželi s naším strýcem, Jankem z Čínské Čínské hedvábí. Nutno říci, že Janek ve věku "veterána" je stále čiperný, v kruhu běhá s nadšením.

Pro paní Lídu Faktorou a Markétu Hartmanovou (majitelka Elite Looka Doveny) a paní Gabrielu Loňkovou - Landovou parný sobotní den nekončil, čekaly je závěrečné odpolední soutěže.

Moje maličkost se rozloučila hned po Afghánech a se Šárkou jsme vyrazily směr domov. Šárku doma čekala ještě příprava na nedělní výstavu v Mladé Boleslavi, mě vyzvednout Bonnie.

Doma jsem byla něco málo kolem půl jedné. První, co jsem udělala, bylo vybalení batohu a pak už hurá k PC zjistit, jak se mi fotky (ne)povedly. Naštěstí i přesto, že jsem musela v kruhu fotit proti sluníčku, fotky vyšly nad očekávání (až na pár máznutých v pohybu). Všechny jsem oparafovala, hodila na rajče.

Další krásné fotečky v pohybu z této výstavy najdete na stránkách paní ing. Evy Mizerové (http://www.elfka.wbs.cz/, viz odkaz )

Odpoledne jsem pak jela na Prosek pro Bonninku, protože jí v neděli čekalo koupání. Úmysl jí ještě v sobotu vyčesat, jsem pro únavu vzdala. Rozepsala jsem tedy povídání k výstavě.

Neděla byla pro Bonnie, Martina i mě celkem náročná. Ranní česání bylo kupodivu rychlé. Prototože byla neděle slunečná, rozhodla jsem se Bonnie tentokrát hned po koupání nefénovat, ale nechat jí pořádně přirozeně proschnout s tím, že dofoukáme k večeru. Nechtěla jsem riskovat, že by mi mohla během večerního venčení prostydnout.

Víkend byl fajn..............uvidíme, jestli se v Mladé Boleslavi sejdeme v srpnu, nebo až zase za rok.

"je čtvrtek 21.7., článek k výstavě dopaný. Venku od středy 20.7. neustále prší, a já si kladu otázku, proč jsme Bonnince kožíšek vůbec prali. Mělo to smysl, když po těch dvou dnech bych mohla prát zase?"