Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní výstava Brno_2010_září_ne

23. 9. 2010

Září 2010

Národní výstava Brno_neděle (26.9.2010)

  • datum konání: 26.9.2010
  • pavilon: "D", Výstaviště Brno
  • kruh: 6
  • plemeno: Čínský chocholatý pes
  • rozhodčí: Ing. Leoš Jančík (CZ)

 

Co předcházelo výstavě: Jak je to jen trošku možné, snažím využít každé možnosti odjet s fotoaparátem v ruce na psí výstavu. Z 90% procent na plemeno Afghánského chrta.  Už proto, že s jednou chrtí slečnou sdílím 4 rok jejího života. Tou afghání slečnou není nikdo jiný než moje milováná fenečka Bonnie Monteka. Afgháni byli prvním plemenem, které mi vstoupilo do života. I kdybych po Bonnie (z různých důvodů) již žádného jiného Afghána mít neměla, zůstane navždy v mém srdci. "Mít afghána, je prostě diagnóza. Buď s ním dokážete a nebo nedokážete žít". Můžete mi věřit, tahle větička je pravdivá.

Podzimní Brno, přesně Moravskoslezkou národní výstavu navštívím poprvé. Po dvakrát jsem byla v Brně na výstavě v měsíci červnu. Byla bych tentokrát bývala absolvovala oba výstavní dny. Pro rodinné povinnosti a Svatováclavskou pouť, musím tentokrát sobotu oželet. Plně si vynahradím v neděli u kruhu Čínských chocholatých psů.

Jaký to paradox. V červnu, když jsem se byla podívat na Afghány, posuzoval Ing. Leoš Jančík. Vypravím se na podzim za Čínskými chocholatými psy (skupina IX  vždy v neděli), posuzuje Ing. Leoš Jančík. Propozice k podzimnímu Brnu jsem dopředu nestudovala, bylo to pro mě docela překvapení. Trefit se na stejného rozhodčího u dvou různých plemen, to se asi jen tak někomu nepovede, nebo jo.

Moje dojmy: Koho by ráno, mezi mnoha kapkami deště napadalo, že věta: "Plně si vynahradím v neděli u kuhu Čínských chocholatých psů. ", vztahující se k tomu, že jsem sobotní Brno s kruhem afgánů musela oželet pro rodinnou oslavu, bude skutečnou trefou do černéhoa  přinese nejedno překvapení.

Asi bych měla začít popořádku. Ranní vstávání ve čtyři hodiny, kdy by z peřin do deště ani psa nevyhnal, bylo celkem v pohodě. Probuzená jsem byla již od tří hodin. Nějak jsem nemohla spát. Většinou mívám tento druh nespavosti před každou výstavou, kterou hodlám navštívit.

Něco maloučko po 5.45 hod mě na parkovišti před Billou na Budějovické (metro, trasa "C") vyzvedla Bohunka Blažková s manželem a jejich hairless fenečkou Jch. Nathaly z Haliparku. Celá osádka autíčka zamířila směr Brno. Venku tma jako v pytli a k tomu déšť. Cestu jsme absolvovali tak, že autíčko pustupně zvyšovalo během své dvousetkilometrové trasy rychlost z 80km/h až na 110km/h. Rychlost zavisela na tom, kde jsem se nacházeli a jak moc pršelo. Podle referencích jiných vystavovatelů, kteří se nás ptali, jak jsem do Brna jeli, jsem zjistili, že i oni řešili podobný problém.

Po zakoupení vstupenky, jsem zamířili do pavilonu "D". Kruh č. "6" byl hned u dveří bočního vchodu. Přemýšleli jsme, kam umístíme věci. Nakonec jsme si našli útulné místečko na konci kruhu č. "6". Později se ukázalo, že jsem vybrali správně. Původně jsme chtěli zůstat hned u vchodu. Jak se však trousili vystavovatelé se svými hafíčky ven,  bylo u vchodu značně mokro.

Národní vítěz 2010, pes Yankee Pibaro de GabriTho (majitel Patrik Panýrek)

foto zároveň jako vstup do fotogalerie

 

Obrazek

Vzala jsem si foťáček, že si vyzkouším, jestli mám dnes šanci uspět a pořídit pěkné fotografie. Po prvním pokusu se ukázalo, že focení bude opět obtížné a že budu ráda, když se mi sem tam nějaká fotka povede. Aby si Nathalka zvykla na prostředí kruhu, vzala ji panička na zahřívací kolečko. Hned jsem využila situace v obavě, že holkám nenafotím žádnou pěknou fotečku, tak aby měly něco na památku ještě než se začne posuzovat.

V rámci před výstavní přípravy jsem se mohla s  Nathálkou proběhnout i já. Nutno dodat, že jsem vypadala asi dost komicky. Trošku jsem si spolu zařádily a zablbly. Nathálka na mě není zvyklá, takže pořád pokukovala po paničce. K pozdnímu odpoledni mě Nathálka přeci jen vzala za svou a spokojeně mi vydržela ležet na klíně. V poklidu odpočívala s hlavičkou přes mojí ruku, kterou jsem měla opřenou o nohu.

 

Posuzování ing. Leoše Jančíka, stejně jako v červnu u plemene Afghánského chrta, šlo v rychlém sledu. Ovšem tentokrát na něj čekalo 39 hairless a 27 powder puff zástupců svého plemene Čínského chocholaté psa. Jak jsem zjistili podle odložených destiček na zemi pod zapisovacím stolkem, všichni vystavovatelé nepřijeli. Vzhledem k počasí se nikdo ani moc nedivil. Osobně jsem si jeho posuzování velmi užívala. Fotit jsem moc nemohla, protože to ten můj foťáček technicky nezvládal, ale něco málo se snad povedlo.

Co mě totálně dostalo, když přihlížející chtěli fotit pejsky na stole, ve výhledu a v pořízení krásné fotografie překážela flaška na pití, kterou měl rozhodčí a vystavovatelé připravenu na stole. Říkala jsem si, kdy konečně začnou obsluhující přemýšlet. Každému by mělo dojít, že vystavovatelé s sebou mají přátele, rodinu, kteří se budou pokoušet okamžik v kruhu a posouzení na stole zvěčnit. Jakmile něco brání v dobrém výhledu psa, je s krásnou fotkou ámen. Nepočítám dobu, kdy psa prohlíží rozhodčí.

ObrazekJch. Nathaly z Haliparku, majitel: Bohumila Blažková, rozhodčí Ing. Leoš Jančík, - hodnocení: tř. otevřená V1, CAC, Národní vítěz 2010, BOB

Co se týče posuzování, reference by měl podat někdo fundovanější než já. Musím dodat, že jsem se dočkali i překvapení, nad kterými zůstal rozum stát. Sem tam ing. Jančík utrousíl poznámku, proč se rozhodl jak se rozhodl a jaký rozdíl v exteriéru psů/fen vedl k jeho rozhodnutí při zadání pořadí.

BOB získala vítězka třídy otevřené Jch. Nathaly z Haliparku Bohunky Blažkové, chovatelkou Nathaly není nikdo jiný než Libuška Brychtová. Veterán BOBa a zároveň BOD veterán získala Gwen od Zlaté Samanthy Jitky Hořákové. Ostatní vítěze, vám doplním později.

Protože Nathaly získala BOBa, bylo logické, že se zúčastní soutěže "BIG" Best in Group - tedy nejlepší jedinec skupiny IX. - Společenská plemena. Tím pádem stěhování o patro dolů ke kruhu s červeným kobercem.  Sice to nedopadlo na BIG skupiny IX a  ani umístění mezi prvními pěti, ale kdy se vám poštěstí se proběhnout ve finálovém kruhu.

Výsledky - umístnění nejlepších - doplním později

 

 
 
BIS Moravskoslezské výstavy psů - září 2010
Omar Sharif Gandamak Slovakia

Obrazek

 

majitel VladimírMagura, chovatelé Vlasta a Iveta Vojtekovi, hadler Petra Vojtek - Bezáková, Tereza Šubertová

Od pana Ing. Michala Klusoně (majitele Afghánského chrta Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia)  jsem se dozvěděla, že Ozzyho bratr Omar Sharif Gandamak Slovakia získal BOB, BIG, BOD a že půjde zároveň i o BIS (Best in Show). BIS na podzimní Moravskoslezské národní výstavě psů v roce 2009 získal právě Omarův bratr Ozzy. Kdo by v tu chvíli tušil, že jej Omar napodobí a získá BIS. Přemýšlím nahlas, kdo z rodiny Gandamaků bude příští podzimní BIS Národní výstavy v Brně.

Byla jsem moc ráda, že jsem mohla Omara Sharifa Gandamak Slovakia vidět ve finálovém kruhu a též jej zvěčnit jako Nejkrásnějšího psa Moravskoslezské národní výstavy v Brně. Terezka Šubertová to jako handlerka dokázala s odchovy "O" - Gandamak, už podruhé. Před jejím uměním klobouk dolů.

Jesti budu mít štěstí, možná se podobné zázraky budou dít v Brně už v únoru 2011 na DUOCACIBovce. Ta sobotní je zároveň kvalifikací na březnový Cruft´s 2012. Myslím, že se máme na co těšit.

foto viz příspěvek moje maličkost