Jdi na obsah Jdi na menu
 


World Dog Show FCI 2009 - Bratislava SK

10. 10. 2009

 

Světová výstava psů 2009 (World Dog Show FCI 2009)

Než se rozpovídám o Světové výstavě, ráda bych připomněla, další významnou výstavu, kterou Slovenská republika letos hostila.

V srpnovém termínu  8.8.2009 se v Mojmírovcích konala výstava FCI EuroSighthound Show 2009. Výstavu pořádal Klub chovatelů chrtů, jehož předsedou je Vlastislav Vojtek. Vlastislava Vojteka a jeho paní Ivetu si mnozí z nás spojí hlavně s afgánskýchmi chrty a jejich CHS GANDAMAK. Nezapomenutelným zážitkem pro mnohé, kteří se měli možnost přímo účastnit, bylo finálové klání o BOB mezi fenou z jejich odchovu Olivií Newton J. Gandamak (rodiče Ich. Multi Ch. Aviva Couer a Couer x EW a WW Ich. Multi Ch. Jennis Joplin Gandamak) a pozdějším BIS, psem Xenos Coveted. (vím pouze z vyprávění)

 

Nyní o dva měsíce později, na den přesně, hostí Slovenská republika další prestižní výstavu. Tou výstavou je Světová výstava psů - WORDL DOG SHOW FCI 2009.

Obrazek

 

Obecné informace

Místo konání: Výstaviště Incheba, Bratislava - SK

datum konání:  8. - 11.10.2009

Rozdělení skupin FCI:

  • ČT 8.10.2009 - I, IV, V
  • PÁ 9.10.2009 - III, VI, X
  • SO 10.10.2009 - II
  • NE 11.10.2009 - VII, VIII, IX

informace a logo převzato z http://www.worlddogshow2009.com/index.php?id=577

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co předcházelo výstavě:  Na výstavy se jezdím dívat velmi ráda, pokud mi pracovní a rodinné povinnosti dovolí. Moji blízcí mé nadšení až tak nesdílejí, no spíš vůbec. V srpnu jsem si naplánovala návštěvů Mojmírovců na Slovensku a také Speciálku na Konopišti, bohužel mi nevyšla ani jedna. Zařekla jsem se, že Světovou výstavu v Bratislavě prostě propást nesmím. Už proto, že jsem na žádné takové výstavě NIKDY nebyla a Bratislava je celkem "co by kamenem dohodil a zbytek došel pěšky"

 

Obrazek

Světová výstava je pro mě osobně jako výlet do jiného světa. Poprvé v životě uvidím profesionální handlery i chovatele o kterých člověk jen slýchá a nebo vídá jejich webové stránky. Počet přihlášených afgánů k 16/9/09 dle statistiky WDS činní 91 psů a 63 fen. Kde se vám dostane možnosti vidět tolik afgánských chrtů pohromadě? Feny a psy budou mít své vlastní kruhy. Posouzení všech v jednom kruhu, to by bylo na víc než jen jeden den:-)

Do Bratislavy jsem se vypravila již o den dříve, 8.10.2009. Z Prahy jsem vyjížděla v 6,30 a do Bratislavy na autobusové nádraží jsem dojela v 10,45. V pátek brzy ráno jsem jet nemohla, protože žádný autobus tak brzy nejede. Autobusem z Prahy je třeba ujet 331,8 km, což je s mezi zastávkou v Brně cca 4 hodiny a 15 minut.

V Bratislavě jsem byla ubytovaná v Hotelu Prim na Zlatých Pieskách. Z autobusového nádraží se k němu dostanete autobusem 78 s přestupem na Trnavském mýtě a odtud tramvají 2, 4 na konečnou zastávku Zlaté piesky. Od výstaviště Inchbeba je hotel na druhém konci města. Bohužel nic blíže cenově dostupné se mi zajistit nepodařilo. Hotel je pěkně zařízený, je možné zajistit i polopenzi.

Obrazek

 

Odpoledne, abych se nenudila jsem si vyrazila projít historickou část města. I Bratislavský hrad jsem navštívila. Výhled nádherný. Jen škoda, že je v rozsáhlé rekonstrukci. Večer jsem pak strávila odpočinkem a nabráním sil na druhý den, kdy mě ráno čekala cesta na Inchebu. (Bratislavský hrad - vstup do fotogalerie)

 

 

DEN "D". 9.10.2009

kruhy: hala BO

feny: kruh 10, Rozhodčí: Wheeler Stephen, SWE - BOB (počet 63, 9043 - 9105)

psy: kruh 11, Rozhodčí: Canalizo Michael L., USA (počet 92, 8951 - 9042)

Výsledky World Dog Show FCI 2009

Obrazek

 

 

  • Best of Breed + World Winner Dog : STAR´T CUTTING TRAX OF JHANZI, owner/majitel: Holmgren Gunilla, Excelent 1, CAC, CACIB, BOB (foto - tř. otevřená)
  • World Winner Bitch: AGHA DJARI`S REFLECTION OF XENOS, Owner/majitel: Boieck Stefan, Excelent 1, CAC, CACIB
  • Junior World Winner Dog: "TELLS CHILLS N"" THRILLS", Owner/majitel: Tell-Collinge Marie-Louis, Excelent 1, CAJC
  • Junior Wolrd Winner Bitch, Best Junior: AGHA DJARI´S XCEPTION TO THE RULE, Owner/majitel: Kraus GerdExcelent 1, CAJC
  • Veteran World Winner Dog: MANDINAH EXPECT NO LESS, Owner/majitel: Svensson Elisabeth, Excelent 1
  • Veteran World Winner Bitch, Best Veteran: FIBI GANDAMAK SK, Owner/majitel: Vojteková+Bezáková Petra, Excelent 1

zdroj, viz odkaz Výsledky World Dog Show FCI 2009
 

Moje dojmy: Ráno 9.10.2009 jsem vstávala velmi brzy. Na půl sedmou jsem měla objednanou snídani a v plánu jsem měla odjet ze Zlatých Piesků už v 7 hodin. Nejsnadnější spojení je ve všední den tramvají č. 4 na zastávku "Nový Most" a odtut autobusem č. 88 jednu zastávku "Einsteinova", která je přímo před výstavištem. O víkendu je cestování maličko komplikovanější, protože tramvaj č. 4 jezdí až do 9 hodin. Čili se musí využít tramvaje č. 2 s přestupem.

Obrazek

K výstavišti Incheba jsem dojela cca 7,50. Dopravní zácpa, která se před výstavištěm vytvořila mě trošku vyděsila, protože představa, že budeme bůhví jak dlouho stát v koloně, nebyla právě milá. Naštěstí dohlížející policejí doprovod vše zvládal na výbornou a my se k autobusové zastávce dostali jen s malým zpožděním.

Honem zakoupit vstupenku,. cena jednodenní pro dospělého byla "4 eura", projít do haly "B0". Hala "B0" je vidět už jak se přijíždí k výstavišti. Cesta k ní je dobře přístupná přes nájezdní rampu.

V hale tou dobou panoval velmi čilý ruch. Rychle jsem se rozhlédla, abych našla kruhy 10 a 11, kde mělo probíhat posuzování afgánských chrtů. Už mi zbývaly jen dvě věci, najít někoho známého, u koho bych si mohla nechat věci a vyzkoušet fotoaparáty. Celý prostor byl dobře osvětlený, ale fotoaparáty jako na potvoru stávkovaly. Ať jsem se snažila jak jsem se snažila. Vyladit snímky tak, aby fotky za něco stály, se mi prostě nepovedlo. Nejhezčí z celého dne jsou videa. Stíhat dění v obou kruzích bylo téměř nemožné. Člověk se musel rozhodnout, jestli se bude věnovat psům a nebo fenám. Přebíhat mezi kruhy se v podstatě, pro to množstí lidí a psů, nedalo.

Rozhodčí zadali rozsáhlou škálu známek od "Výborné" až po známku "Dobrá". K překvapení všech padlo ve třídě šampiónů psů 8x VD. Někteří opravu krásní psi doplatili na nesprávnou výstavní úpravu, která je dle rozhodčího z USA, proti standardu plemene.

 

Den jsem si maximálně užívala až na věčný boj s fotkami a s vědomím, že se opravdu nedá v tak nabitém programu, stíhat být na dvou místech najednou (tzn. u kruhu fen a kruhu psů). Vystavovatele, které jsem si přála vidět při jejich práci, jsem viděla.

ObrazekMartial Robin (CHS Du Menuel Galopin) v jeden moment při předvádění vypadal jako by byl se svým psem  INGENUE O MENUEL GALOPIN v kruhu na procházce a při tom svého psa jen tak mimochodem předváděl. Společně, viz foto

Martial Robin měl na výstavu přihlášené celkem tři psi ze svých odchovů.

INGENUE O MENUEL GALOPIN_ V4 (třída mezitřída)

CAPUCINE DU MENUEL GALOPIN_V4 (třída otevřená)

CH VARIANCE DU MENUEL GALOPIN - neúčast

 

Jediná fenečka z CHS Gandamak, která získala titul Světového vítěze byla Ich. Multi. Ch. Fibi Gandamak ve třídě veteránů fen. Fibi předávěla Petra Vojteková - Bezáková. Člověk Fibi musel obdivovat. Ve svém věku 10,5 roku je neuvěřitelně vitální, což dokázala měrou vrchovatou.

Obrazek

Veteránka Fibi nás všechny dostala, když seskočila při posuzování třídy psů šampiónů z klece, a proběhla se v kruhu, aby Xylitovi ze Zličínských luk v majetku paní Olžbutové ukázala, jak se má správně běhat.

Když už mluvím o Fibi Gandamak ve vlastnictví rodiny Vojtekových, Fibi nejen že vyhrála třídu veteránů fen,  veterán BOB, ale umístila se i na druhém místě v "Nejlepší Veterán dne - Best Veteran of Day"

V souboji o BOB plemene afgánských chrtů Fibi porazil Světový vítěz 2009 STAR´T CUTTING TRAX OF JHANZI (29.12.2004, chovatel HANSEN W J & GILCHRIST A, majitel HOLMGREN GUNILLA, SWE)

Další psy/feny, kteří z CHS Gandamak zasáhli do boje o titul Světového vítěze, neboť získali hodnocení "Výborná":

  • feny
  • tř. mladých PAULINE GANDAMAK SLOVAKIA Owner / majiteľ: Toulová Iva
  • tř. otevřená OUDRY GANDAMAK Owner / majiteľ: Bakos Csilla _V2, res.CAC
  • tř. otevřená JESSICA GANDAMAK SLOVAKIA Owner / majiteľ: Bezáková-Dubovicová
  • tř. otevřená ORNELA MUTI GANDAMAK SLOVAKIA Owner / majiteľ: Getzinger Doris
  • tř. otevřená OXANNE GANDAMAK Owner / majiteľ: Bussi Antonella
  • tř. šampiónů OLIVIA NEWTON J GANDAMAK SLOVAKIA Owner / majiteľ: Bezáková P.+Klusoň M._V4
  • tř. šampiónů NANCY GANDAMAK SLOVAKIA Owner / majiteľ: Schmuck Michal Ing.
  • tř. veteránů FIBI GANDAMAK SK Owner / majiteľ: Vojteková+Bezáková Petra V1, Veterán Světový vítěz, Nejlepší Veterán

 

České odchovy, které získaly hodnocení "Výborná"
  • psy
  • tř. otevřená YASANI IRAM Z ALLAHOVY ZEMĚ Owner / majiteľ: Faktorová Ludmila
  • feny
  • tř.otevřená AISHA JUWEL VON PERSIEN Owner / majiteľ: Hartmannová Markéta;Vitice 101
  • tř. otevřená BORA PRIMAVERA BOHEMIA Owner / majiteľ: Benesova Irena

 

Obrazek

 

 

foto - české zastoupení tř. šampiónů - feny. Zleva první fenečka Bruneta ze Zličínských luk (majitel. Hynková, handler František Bouček), Třetí fenečka zleva Ch. Catalina Santa z Netluckých pastvin (majitel. MVDr. Lucie Schwarzová). Obě s hodnocením "Výbrná". zdroj: http://www.skj.sk/wds_09/php_vysledky_plemena/zobraz_vysledky.php?plemenovyber=228

Světová výstava 2009 v Bratislavě bude pro některé vystavovatele krásnou vzpomínkou, jiní by na ni raději zapomněli. Pro další byla naopak nad očekávání úspěšná, i když si odnesli jen hodnocení "Výborná" bez pořadí. Byli jsme svědky mnoha překvapení, kdy psi, které jsme řadili k favoritům na užší umístnění v pořadí (zadávájí se pouze první čtyři místa) do něj nepostoupili. V šampiónech psů asi nikdo nečekal až tolik VD a že jich padlo i jiných třídách požahnaně. Světová výstava byla zároveň premiérou mnoha budoucích šampionů i derniérou odcházející generace psích šampiónů. 

Další setkání na světové úrovni se uskuteční roce 2010 v termínu 24.- 27.06.2010. Hostit WDS  bude dánské město Herning, odkaz WDS_2010. Doufejme, že i čeští vystavovatelé, kteří přijeli do Bratislavy zamíři do Dánska, aby se pokusili pro Českou republiku získat s některým ze šampiónů titul Světového vítěze.

Co dodat závěrem? Moje maličkost zůstala na Inchebě až do 17 hodin. Trochu jsem okoukla stánky. Autobusem 88 jsem se přepravila na Autobusové nádraží. V 18,00 hod jsem nasedla do autobusu a vyrazila směr Praha. Ve 22,15 skončilo moje dobrodružství, které začalo v 6,30 předchozího dne.

Vzhledem k mým omezeným cestovním možnostem nevím, kdy budu mít další  příležitost  Světovou výstavu navštívit. Doufám však, že to nebylo poprvé a naposledy.

Fotogalerie viz odkaz pod článkem (jen malá ochutnávka)
Další fotogalerie naleznete u paní Markéty Hartmanové, ZDE, a u paní Bejčkové (CHS NIKA), ZDE
 

 

Náhledy fotografií ze složky World_Dog_Show_2009_Bratislava