Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář Stavba těla a pohyb psa

Seminář Stavba těla a pohyb psa

 

  • datum: 4.3.2017
  • místo konání: Studeněves, Hala VIP Pets
  • přednášející. Geraldine Mooney a Alice Moonney (Irsko)

 

V roce 2016 jsme s Petrou byli na přednášce s tématikou "Krycí pes" , kterou přednášel MVDr. Alosi Láznička a na téma zdraví hovořila paní Ing .Veronika Kučerová Chrpová. Na zavěr se pak promítal krásný film o plemeni Peruánský naháč „El perro sin pelo del Perú“. Odkaz najdete ZDE .

Když se na FB objevila informace, že se má konat seminář "Stavba těla a pohyb psa" Petra věděla, že v účasti nám brání doprava. Hala VIP Pets je pro nás, co se všude dopravujeme MHD, vlakem nebo autobusem, špatně dostupná. Rád bych touto cestou poděkoval paní Karolíně Musilové, že nám s dopravou pomohla a paní Daně Šnajdrové, že nás dovezla tam i zpět.

img_2187_m.jpgV pátek před seminářem jsem byl vykoupaný, načesaný, abych tam nedělal ostudu. Stejně jsem už potřeboval vykoupat.

Dnes v sobotu 4.3.2017 jsme se s Petrou zúčastnili přednášky na téma "Stavba těla a pohyb psa". Přednášely nám Irská rozhodčí, sama chovatelka ČCHP paní Geraldine Mooney a její dcera paní Alice Mooney. Z angličtiny nám pak tlumočily paní Lucie Moskalenková a Ing. Veronika Kučerová Chrpová.

Přednáška měla tři hlavní témata: Struktura a pohyb psa, Chov pro zdraví. Plemeno Čínských chocholatý pes.

Všechna témata byla velmi obsáhlá. Tématu Struktura a pohyb byla věnována celá dopolední část. Při prohlídce na stole jsem byl přeměřen, jsem v ideální výšce. Mám správné úhlení a jsem trošku delší (to už víme s Petrou dávno, protože jsem se tak narodil, jen rozhodčí mi to občas vytknou. Někdy je to pro mě i výhoda v pohybu, někdy nevýhoda. Záleží na tom, co rozhodčí preferuje) 

Téma Chov pro  zdraví se věnoval hlavně tomu, že je vždy při výběru chovatelského páru přemýšlet o spojení těch dvou jedinců, vědět o něm co nejvíce a že množství získaných titulů ještě neznamená, že je krycí pes nebo fena pro krytí vhodní. Hovořilo se i též o genetice, testování v rámci chovu. U ČCHP se  v ČR testuji PRA - prcd, PLL a PRA - prcd3, dále se dělá klinické vyšetření očí (dle klub. řádu každé 2 roky) a luxace pately.

img_2199_m.jpgTéma Čínský chocholatý pes se zabýval zejména standardem plemene. Paní Geraldine i Alice Mooney ho prošly velmi pečlivě a vše vysvětlily. Část času se také věnovala tomu, že je dnes velmi módní u hairless variety silný mezityp a u labutěnek pak klasická vlasová srst, která na těle po úpravě leží jako deka. V žádném případě by však neměla být až na zem. 

Petra si v duchu říkala, že si tak může přestat dělat starosti s mou srstí. Mám ji správně labutí a v požadované délce. To neznamená, že se o ní přestane starat, jako se stará. Ale už nemusí mít komplex z toho, když vedle sebe uvidí psa, kterému srst leží na těle jako deka a má jí až na zem, protože já mám srst přesně podle požadovaného standardu.

Na úplný konec se někteří z nás, mě nevyjímaje, předvedli paní rozhodčí v pohybu. Jak paní Geraldine Mooney, tak její dcera Alice se ke každému psovi vyjádřily, případně samy ukázaly psa v pohybu a doporučily, na čem je třeba pracovat.

img_2200_m.jpgPetra mě vzala na výstavní vodítko a že se proběhneme a třeba dostaneme nějakou radu, jak moje předvedení zlepšit. Oběhli jsme spolu kolečko a čekali jsme na verdikt. Moc jsem se v pohybu paní Geralidne Mooney líbil. To Petru velmi potěšilo.

Od paní Alice jsme dostali jediné doporučení k úpravě mé srsti....a to abychom se zaměřili na úpravu srsti , která mi překrývá přední nožičky. Protože mi hodně vlaje, opticky to pak vypadá, jako bych měl volné lokty a tím i volný pohyb, přestože mám přední úhlení v pořádku. Zapracuje na tom do první jarní výstavy.

Na závěr přednášky jsme obdrželi s Petrou obdrželi certifikát, že jsme seminář absolvovali.

Petra odjížděla z přednášky opravdu nadšená a všechny informace byly velmi přínosné. Škoda jen, že účast majitelů a chovatelů mého plemene byla tak nízká.

Rád bych touto cestou poděkoval všem z klubu KCHN, kteří tuto skvělou přednášku vymysleli, zorganizovali a za to, že paní Geraldine a Alici Mooney pozvali.

Petra cestou domů poznamenala, že by byla strašně ráda, kdybychom měli štěstí a paní Geraldine Mooney mě někdy posuzovala na nějaké výstavě. Je to úžasná paní, k pejskům velmi laskavá a její posouzení je též přínosné i pro samotné vystavovatele a hlavně našemu plemeni opravdu rozumí. Takových rozhodčích jako je ona je skutečně málo.

Ještě bych měl dodat, že jsem si užíval přestávek. Pobýhal jsme na volno mezi pejsky. Kamarádil jsem se s nimi. Dokonce i velké pudla jsme ustál bez potíží a to byl kluk. Nějak jsem přes zimu zapomněl řádné přivolání, ale když Petra naznačila, že mi někam uteče, už jsem za ní letěl. S holčičkami jsme se chtěl přátelit až velmi důvěrně a taky jsem od nich dostal za ucho, když už to bylo podle nich přes čáru. Petra poznamenala, že na mě leze jaro až jsem jak malý úchyl. Chápete to? Jsem kluk, tak co mám dělat.